Ga naar Content

Tegenstanders brede N201 trekken naar provincie Utrecht: "Geen besluit gebaseerd op fantasieën"

Een divers gezelschap van actiegroepen, belangenorganisaties en politici uit het Gooi trok de provinciegrens over om hun zorgen te uiten over de mogelijke verbreding van de N201. De provinciale weg gaat tenslotte zowel door Noord-Holland als Utrecht.

De N201 staat in de spits vaak vast en daarom zijn er plannen om de provinciale weg te verbreden of zelfs een nieuwe weg over de hei bij Hilversum aan te leggen. Dit stuit op veel verzet. Eerder maakten de tegenstanders hun bezwaren al bekend bij de provincie Noord-Holland. Vandaag was de provincie Utrecht aan de beurt tijdens een vergadering van Provinciale Staten. Een beslissing van de ene provincie heeft tenslotte gevolgen voor het traject dat loopt door de andere provincie.

Lees ook: Handtekeningen tegen plannen N201 aan provincie overhandigd

De grootste bezwaren van de tegenstanders zijn dat de natuur wordt aangetast en dat daarnaast de doorstroming met een vierbaansweg nauwelijks verbetert. "De weg is niet nodig, want zelfs als je niets doet blijf je binnen de norm", verklaart jurist Pieter Bogaers van stichting Behoud Gooise Heide. Volgens hem is het onderzoek dat is gedaan onvoldoende geweest. Hij spreekt de Statenleden aan: "Neem mijn woorden serieus, je wilt goede besluitvorming en niet een besluitvorming gebaseerd op fantasieën. Het plan van de gedeputeerde is gebaseerd op de fantasie dat de doorstroming beter wordt en de natuur gespaard blijft."

11.116 handtekeningen
Ook Anita Vonhoff uit haar zorgen over de schade aan de Gooise natuur. Haar petitie om te strijden tegen de mogelijke vierbaansweg is inmiddels al ruim elfduizend keer getekend. Ze biedt in de volgepakte Statenzaal de handtekeningen aan Gedeputeerde Dennis Staat aan. Carla Bosmann die jaren geleden ook al eens tienduizenden handtekeningen ophaalde tegen een weg over de hei zegt: "We houden van onze bossen en heide." Ook SP-fractievoorzitter Bianca Verweij spreekt en zegt 'dat de Hilversumse gemeenteraad geen vierbaansweg over de hei wil'. Ze wijst er op dat Utrecht de samenwerking moet opzoeken met Noord-Holland. 

Lees ook: Natuurreservaat: 'Geen vierbaansweg door Hilversumse Heide'

Niet alle insprekers waren overigens tegenstanders van meer asfalt. Marco Visser uit Loosdrecht heeft elke dag in de ochtend en avond te maken met de verkeersproblemen. "Het is een crime. Ik probeer de N201 voorbij te zijn om kwart voor zeven in de ochtend, want daarna staat het vast." Wat hem betreft is een bredere weg dan ook een goed plan. Hij krijgt later steun vanuit de PVV-fractie in de Utrechtse Staten. 

Lees ook: N201 niet verbreed: Hilversumse Heide voorlopig gered

In Utrecht is de keuze vooralsnog niet gevallen op verbreding van de N201 en in Noord-Holland wordt de beslissing over de toekomst van de weg over een half jaar genomen. Toch is Anita Vonhoff er nog niet gerust op. "Over een half jaar of een jaar is iedereen weer stil en dan douwen ze alsnog die weg er doorheen. Dat wil ik zeker voorkomen door daar alert op te blijven", zegt ze.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Joost Lammers / NH Nieuws