Ga naar Content
Gooi

Natuurreservaat: 'Geen vierbaansweg door Hilversumse Heide'

8 januari 2019, 16.45 uur
Door: · Foto: Goois Natuurreservaat

Het Goois Natuurreservaat roept het College van Gedeputeerde Staten en de provincie Utrecht in een brief met klem op af te zien van de aanleg van een vierbaansweg door de Hilversumse Heide.

Dat er ook maar over wordt gedacht om de N201 door te trekken door de natuurgebieden ten zuiden van Hilversum is onbespreekbaar, zo stelt het Goois Natuurreservaat in een verklaring. "Hoe een dergelijke weg ook vormgegeven zou gaan worden: de impact op de aanwezige waarden van natuur, landschap, archeologie en cultuurhistorie en op de bodem en het watersysteem zal enorm zijn."

Lees ook: Provincie: brede N201 van Vreeland tot over Hilversumse Hei niet aan de orde

Ze vervolgt: "Immers, ten zuiden van Hilversum liggen belangrijke natuurgebieden zoals de Hoorneboegse heide, Landgoed Zonnestraal, Eindegooi en Buitenplaats De Hoorneboeg, die onderdeel uitmaken van het beschermde Natuur Netwerk Nederland. De natuurgebieden vormen leefgebied voor veel planten en dieren van het stuwwallenlandschap met bos en heide."

'Ernstige schade aan heide'
"Er is sprake van zeer hoge archeologische en cultuurhistorische waarden; dit landschap herbergt veel sporen van menselijk gebruik van het landschap over een tijdspanne van duizenden jaren. De natuurgebieden vervullen bovendien een belangrijke recreatieve functie voor de inwoners van Hilversum en omgeving. Doortrekken van de N201 (ook ondergronds) zal dan ook ernstige schade toebrengen aan de bovengenoemde waarden onder andere door aantasting en doorsnijding van de natuurgebieden."

Lees ook: Massale steun voor petitie tegen vierbaansweg door Hilversumse Heide

Het Rijk onderzoekt mogelijkheden om de doorstroming van het verkeer tussen Schiphol en Hilversum te verbeteren. Een van de opties is het verbreden van de N201 van twee naar vier rijstroken. Hierbij willen de plannenmakers ook een nieuw stuk snelweg aanleggen, zodat de verbinding tussen de A27 en de N201 niet meer door Hilversum heen hoeft te lopen. De nieuwe weg gaat onderlangs Hilversum en doorkruist een groot natuurgebied.

De provincie Utrecht besluit voor haar deel als eerste over de plannen. Noord-Holland wacht eerst de uitkomst van Utrecht af. Een petitie tegen het doortrekken van de weg is al door meer dan 10.000 mensen getekend.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!