Ga naar Content
IJmond

Bruine rookwolk boven Tata Steel veroorzaakt door 'slobber'

21 januari 2019, 15.18 uur · Aangepast 21 januari 2019, 22.09 uur
Door: · Foto: Marieke Broekman

Boven het terrein van Tata Steel in Velsen-Noord heeft vanmiddag enige tijd bruine uitstoot gehangen. Op foto's is te zien dat er rond 12.30 uur een grote, bruine rookwolk door een Tata-fabriek werd uitgebraakt.

Volgens een woordvoerster van de staalgigant is er inderdaad korte tijd bruine rook uitgestoten. Dit is volgens haar veroorzaakt door een zogenaamde 'slobber'.

'Brok staalslak losgekomen'
Zo'n slobber kan ontstaan tijdens het omzetten van ruwijzer in staal, legt de woordvoerster uit. De staalfabriek maakt staal door ruwijzer in één van de drie converters (grote vaten) te gieten. Daar wordt dan zuurstof ingeblazen, waardoor een chemische reactie plaatsvindt en het staal ontstaat.

Lees ook: Noodkreet over uitstoot Tata Steel in paginagrote advertentie: "IJmond: het nieuwe Groningen?"

Bij dat proces ontstaat een schuimende laag die op het staal drijft: "Deze schuimende laag kookt incidenteel over of kan spetteren doordat er onverwacht een brok staalslak loskomt van de converterwand. Dit wordt een slobber genoemd."

Lees ook: Grote mosterdkleurige wolken Tata bestonden uit 3.850 kubieke meter kooksovengas

"De slobber die vanmorgen plaatsvond was het gevolg van het loskomen van een brok staalslak in converter 21, één van de drie converters", concludeert de woordvoerster.

Tien minuten
De slobber zou binnen een minuut verdwenen zijn en is volgens Tata Steel gemeld bij de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied. Een getuige laat weten dat de wolk na ongeveer tien minuten was opgelost.

Omdat de wind vandaag uit het zuiden komt, trekt de uitstoot richting Wijk aan Zee, het dorp dat de afgelopen maanden regelmatig zuchtte onder 'een regenboog van chemische substanties' uit de schoorstenen van buurman Tata.

In hoeverre de door de slobber veroorzaakte uitstoot schadelijk is voor de gezondheid is niet bekend. "Het betreft grof stof en geen fijnstof, dus qua deeltjesgrootte is het niet gevaarlijk. Het is heel kortstondig vrijgekomen en voor de omgeving komt het in heel verdunde vorm terecht, waarbij we niet verwachten dat er gevaar voor de gezondheid optreedt."

Mosterdgele wolken
Het is niet de eerste keer dat een opvallende uitstoot boven het terrein van Tata Steel wordt waargenomen. Op 31 oktober 2018 was op beelden te zien hoe grote mosterdgele rookwolken vrijkwamen uit een fabriek. Dat bleek te gaan om kooksovengas.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!