Ga naar Content
IJmond

Grote mosterdkleurige wolken Tata bestonden uit 3.850 kubieke meter kooksovengas

18 december 2018, 16.00 uur · Aangepast 18 december 2018, 17.11 uur
Door: · Foto:

Op 30 oktober braakte de Tata-fabriek zeven minuten lang een mosterdgele wolkenmassa uit. Daarbij is ruim 3.850 kubieke meter kooksovengas de atmosfeer in ontsnapt, zo blijkt uit een vertrouwelijk rapport van de staalgigant.

Het incident ontstond in de kooksovens waar volgens het rapport, dat Royal Haskoning voor Tata-steel maakte, een stofemissie plaatsvond. Het ruw kooksovengas kwam vrij uit de klimpijpen, vulgaten en deuren van Kooksfabriek 2 en is over Wijk aan Zee richting de zee gedreven. Het voorval kwam aan het licht doordat een Tata-medewerker een filmpje van de gele wolken online verspreidde. 

Lees ook: VIDEO: Grote mosterdkleurige rookwolken boven Tata Steel: "Allemaal zwavel, wtf!

Wie in de gele rookwalm terecht was gekomen, kon minstens rekenen op symptomen als hoofdpijn, misselijkheid, lichte irritatie van de ogen en luchtwegen en incidenteel benauwdheid. Zwavelwaterstof in de uitwas zorgde voor een vieze hinderlijke geur. Andere symptomen waarvan de kans moeilijk in te schatten is vanwege ontbrekende data zijn: duizeligheid of slaperigheid, braken, hoesten en hyperventilatie en door het vrijkomen van benzeen ontstaat een kankerrisico.

Een grove schatting
Het adviesbureau stelt voor het rapport een 'grove schatting' te hebben gemaakt waarbij nogal wat aannames moesten worden gedaan. Zo is wel bekend waar de wolk uit bestond, maar wordt er een flinke slag om de arm gehouden over de concentraties en het verspreidingsgebied van de schadelijke stoffen. Ook is gebruik gemaakt van de meetwaarden van de 'E-neuzen' (elektronische gasmeetapparatuur) die rondom en op het terrein van Tata Steel staan opgesteld.

Bekijk hieronder de beelden van 30 oktober:

Grote gele rookwolken boven Tata Steel-fabriek - NH Nieuws

Samenstelling gele wolken
Zeker is wel dat de Voorlichtingsrichtwaarde voor zwavelwaterstof (15.4 m³) is overschreden. Andere schadelijke stoffen die vrij kwamen zijn: Koolstofmonoxide (192.5 m³), etheen (77 m³), benzeen (77 m³), ammoniak (38,5 m³), koolstofdioxide (38,5 m³) en waterstofcyanide (11,5 m³). Ook kwam er teer vrij (46,2 m³), voor deze stof zijn geen normen gesteld, maar vanwege carcinogene eigenschappen wordt iedere mogelijke blootstelling hiervan gezien als gevaarlijk.

Lees ook: Hoogleraar kraakt Tata-rapport: "Als ik daar zou wonen, zou ik mij absoluut zorgen maken"

De Kooks- en gasfabriek 2 waar het incident plaats vond ligt op ongeveer 1.500 meter van de bebouwde kom van Wijk aan Zee. 

Lees ook: Onderzoek naar gezondheidsrisico's grafietregen: braken, oogirritatie en longschade

Het onderzoek naar de mosterdgele wolken duurde twee weken. Door deze korte tijd en het werken met
aangeleverde gegevens kan is er meer onderzoek nodig om de daadwerkelijke schadelijkheid te kunnen bepalen. Een eerder onderzoek van Royal Haskoning, naar de samenstelling van de grafietregens, sloot met een soortgelijke conclusie af.

Er wordt volgens het adviesbureau al aan een nauwkeurige verspreidingsanalyse gewerkt. Begin 2019 worden daar de resultaten van bekend gemaakt. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!