Ga naar Content

Exportbedrijven niet goed voorbereid op Brexit: "Tientallen bedrijven gaan omvallen"

Het politieke gesteggel rondom de Brexit zorgt voor een hoop onzekerheid bij exportbedrijven in Noord-Holland. Het vrije vrachtverkeer richting het Verenigd Koninkrijk staat op een helling en "benodigde vergunningen zijn veelal niet geregeld, waardoor grote financiële problemen kunnen ontstaan," aldus Benjamin Kuijs, expert op het gebied van douanevraagstukken.

Kuijs ziet dat de bedrijven in Nederland en dus ook in Noord-Holland zich niet goed voorbereiden op wat er komen gaat. "Er is veel onzekerheid. Met name bij het midden- en kleinbedrijf. Bedrijven stellen hun investeringen vanwege de Brexit uit. Dus je kunt je voorstellen wanneer je als laatste moet aanbellen van 'goh, kun je douanedocumenten voor mij opstellen?', dat je gewoon te laat bent."

Exportbedrijven zitten volgens Kuijs niet te slapen, maar weten niet goed wat ze met een mogelijke Brexit aan moeten. "Ze wachten op duidelijkheid. Ze weten niet goed waar ze in moeten investeren."

Lees ook: Vrees voor no-deal Brexit in IJmuiden: "Dat wordt een puinhoop"

Van uitstel komt afstel
Het vrije vrachtverkeer is binnen Europa over het algemeen niet bekend met douanezaken. "Onbekend maakt onbemind en van uitstel komt afstel." Het zit volgens Kuijs niet in de kosten voor een vergunning om te exporteren naar het Verenigd Koninkrijk. "Nee, dat kost enkele duizenden euro's en een douanedocument opmaken kost zo'n dertig á vijftig euro. De kosten zitten meer in gevolgschade door lange rijen bij de grens. Wachtkosten van een transporteur, een gemiste vracht of eventuele contractboetes bij een te late levering."

Toch kun je volgens de douane-expert ook in de problemen raken als je zelf wel je zaken op orde hebt."Stel je bent kaasboer in Alkmaar en je verkoopt kaas aan het Verenigd Koninkrijk. Je hebt zelf je papieren geregeld, maar een ander bedrijf heeft dat niet. Je staat als tiende in de rij en je kunt niet uitwijken, dan kun je voorstellen dat je jonge kaas als belegen kaas in Engeland aankomt. Puur omdat het proces lang duurt. Wie gaat die kosten dragen?"

Lees ook: Britse Medemblikker ziet historische nederlaag: "Zo'n groot verschil had ik niet verwacht"

Onwetendheid
"Ik verwacht dat niet-goed-voorbereide bedrijven het gaan verliezen van bedrijven die zich wel goed voorbereiden op de Brexit. Als er geen Brexit-deal komt, zullen er tientallen bedrijven om gaan vallen door pure onwetendheid." 

Kuijs adviseert bedrijven om zo snel mogelijk alsnog een expert in te huren voor het aanvragen van vergunningen. "Als je het zelf wilt doen ben je nu al te laat. Je moet het uitbesteden en op die manier kun je je concurrentie ook te slim af zijn."

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: nh nieuws