Ga naar Content

Vrees voor no-deal Brexit in IJmuiden: "Dat wordt een puinhoop"

Dramatisch. Zo noemt Transport en Logistiek Nederland (TLN) het wegstemmen van de Brexitdeal in het Engelse parlement gisteravond. Bob Bruinsma, van Bruinsma Transport in IJmuiden, voorspelt 'the day after' chaotische taferelen bij de grenscontroles. "Dat wordt een puinhoop."

Bruinsma is tegelijkertijd de nuchterheid zelf. Hij slaapt er geen uur minder om. Zoon Bruno wijst vanuit zijn vrachtwagen naar de grenscontrole bij de cruiseferry in IJmuiden. "Dat gaat straks bij een harde Brexit urenlang duren: de controles, het inklaren van goederen, noem maar op", vertelt de trucker. "En wie het gaat betalen? Tja, je hoopt op begrip bij klanten, maar de vraag is of je alles wel kan factureren", aldus Bruno.

Het transportbedrijf pendelt met vijf vrachtwagens ongeveer vijftig keer per jaar tussen het vissersdorp en het Verenigd Koninkrijk.

Lees ook: Voorzitter visserijvereniging over Brexit-stemming: "Uitslag zorgelijk"

Brexit-expert bij TLN, Elmer de Bruin, maakt zich grote zorgen over het naderende no-deal scenario. Volgens De Bruin betekent dit in de praktijk lange wachtrijen bij de terminals, overvolle parkeerplaatsen en mogelijk een tekort aan vergunningen. "Onze sector merkt de negatieve effecten van een harde grens misschien wel het meest", vertelt hij op de website van TLN.

Gevaar
"We zijn afhankelijk van de hele keten en als een paar vrachtauto’s hun papieren niet op orde hebben, staat de boel bij de terminal stil. En als de vraag naar vergunningen het aanbod overstijgt, en die kans is echt aanwezig, loopt de industrie het gevaar dat producten niet vervoerd kunnen worden", aldus De Bruin.

Afwachten
Bij Transportbedrijf Bruinsma heeft men de CEMT-vergunning om te kunnen rijden in Engeland, na de Brexit, inmiddels aangevraagd. Corinne Bruinsma, dochter van Bob, vertelt: "Het is nu afwachten of we 'm krijgen. Je wilt je zo goed mogelijk voorbereiden, aan de andere kant is er nog veel onduidelijk en onzeker."

Foto: NH / Dennis Mantz