Ga naar Content
IJmond

Amsterdamse ADM'ers tussen krakersgroep Fort bij Velsen

15 januari 2019, 20.31 uur · Aangepast 15 januari 2019, 22.53 uur
Door: · Foto: Inter Visual Studio

Tussen de groep die zondagavond het rijksmonument Fort bij Velsen heeft gekraakt zitten enkele krakers die eerder op het Amsterdamse ADM-terrein woonden. Het Amsterdamse kunstenaarsdorp waar de ADM'ers woonden is vorige week ontruimd.

Na 21 jaar werd het ADM-terrein afgelopen week door de gemeente ontruimd. Voor de ADM'ers werd een alternatieve locatie geregeld bij de Slibvelden in Amsterdam-Noord, maar lang niet iedereen heeft daar gebruik van gemaakt.

Lees ook: VN-helmen, geblokkeerde wegen en veel protest bij ontruiming ADM-terrein

Creatieve plek
Zondag werd het Fort bij Velsen in gebruik genomen door zo'n vijftien tot twintig krakers. Ze wilden het terrein op zo'n tien kilometer afstand van het ADM-terrein 'omtoveren tot een creatieve plek vol kunst'.

Lees ook: Amsterdamse fortkrakers willen van werelderfgoed een culturele en sociale werkplaats maken

"We willen graag met de eigenaren in dialoog om te vertellen wie wij zijn en uitleggen dat we hier iets moois willen maken", vertelde kraker Jente gisteren voor de camera van NH Nieuws. "We willen graag dat het terrein openbaar wordt voor iedereen, zodat we leuke dingen kunnen organiseren met en voor de buurt. Het staat al veel te lang leeg."

Lees ook: Burgemeester wil gekraakt Fort bij Velsen ontruimen, krakers willen 'in dialoog'

Maar de gemeente Beverwijk, waar het fort onder valt, is daar bepaald niet van gediend. Vandaag heeft de officier van justitie na overleg met de gemeente besloten om het terrein binnen acht weken te ontruimen. Wel hebben de krakers nog een week te tijd om de beslissing via een kort geding aan te vechten.

Stelling van Amsterdam
Het Fort bij Velsen behoort tot de Stelling van Amsterdam. Dat is een verdedigingslinie die vandaag de dag op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Het perceel, 76.000 m2 in totaal, staat sinds deze zomer te koop. Daar hangt wel een prijskaartje van 7,6 miljoen aan.