IJmond

Amsterdamse fortkrakers willen van werelderfgoed een culturele en sociale werkplaats maken

14 januari 2019, 11.50 uur · Aangepast 14 januari 2019, 14.02 uur

NH Nieuws
NH Nieuws

BEVERWIJK - "Geen industrie, maar natuur. Geen grind en zand, maar creatievelingen. " De krakers die vannacht het Fort bij Velsen hebben bezet leggen in een opgehangen brief hun motieven uit. Ze hekelen de industrie in de omgeving en schrijven van het fort een culturele en sociale plek te willen maken.

De brief is met tape aan het hek voor het terrein bevestigd. Een groep van naar schatting vijftien tot twintig krakers heeft het terrein ingenomen. Eén van de krakers sprak met een verslaggever van NH Nieuws. Hij vertelde dat de meeste leden van de groep afkomstig zijn uit Amsterdam. Maar ze hebben niks te maken met de krakersbeweging rondom het ADM-terrein, voegen ze daar aan toe.

Lees ook: Groep krakers neemt bezit van terrein Fort bij Velsen

"Wij zijn van plan om hier langere tijd te blijven, maar ons doel is niet om hier te blijven wonen. Het mag hier geen stortplaats van grind en zand worden voor de industrie", aldus de anonieme kraker tegen NH Nieuws. "De politie was gisteravond ter plaatse, maar heeft geen actie ondernomen."

De brief

"Beste buurt,

Vandaag hebben wij Kanaalweg 2 te Beverwijk in gebruik genomen. In deze brief leggen wij uit wat onze intenties zijn en hoe jullie contact met ons kunnen opnemen.

Deze grond wordt al sinds een tijd niet meer gebruikt. Het terrein is onderdeel van de Stelling van Amsterdam en UNESCO erfgoed. In de jaren 70 is een groot deel van de bebouwing gesloopt. Wij vinden dit zonde, het is een bijzondere plek die toegankelijk voor iedereen zou moeten zijn. In deze omgeving is er al veel industrie en bedrijvigheid en daar willen wij een andere invulling aan geven door van Kanaalweg 2 een culturele en sociale plek te maken, Denk aan werkruimte voor creatievelingen. Daarbij willen wij deze grond onderhouden zoals het verdient, geen industrie, maar meer natuur."

Het Fort bij Velsen behoort tot de Stelling van Amsterdam. Dat is een verdedigingslinie die vandaag de dag op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een titel die wordt gedeeld door wereldberoemde monumenten en bouwsels zoals het Vrijheidsbeeld, de Chinese muur en de Egyptische piramides. Het Fort bij Velsen zelf werd in 2000 aangewezen als rijksmonument.

Het fort is al voor een deel gesloopt. Op het eiland stonden kanonnen die een bereik hadden van de monding van het Noordzeekanaal tot het gebied tussen Haarlem en Castricum. 

Te koop voor 7,6 miljoen
Het perceel, 76.000 m2 in totaal, staat sinds deze zomer te koop. Daar hangt wel een prijskaartje van 7,6 miljoen aan. Eind augustus vorig jaar meldde NH Nieuws dat er al gegadigden waren voor de koop van delen van het gigantische perceel. De definitieve verkoop zou pas plaats vinden als voor alle delen een koper is gevonden. 

Lees ook: Uniek: Fort bij Velsen te koop

In een brochure, die is verspreid door Tielen Vastgoed uit Alkmaar, werd het forteilandje aangeprezen als ideale locatie voor bedrijven die te maken hebben met watergebonden werkzaamheden, zoals het handelen in schepen, de opslag daarvan of juist voor de overslag van goederen die over het water vervoerd moeten worden.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!