Ga naar Content

Burgemeester wil gekraakt Fort bij Velsen ontruimen, krakers willen 'in dialoog'

Als het aan de gemeente Beverwijk ligt, wordt het gekraakte terrein bij Fort bij Velsen zo snel mogelijk ontruimd. De krakers zelf hopen op een dialoog met als doel om het terrein 'om te toveren tot een creatieve plek vol met kunst'.

Sinds gisteravond heeft de groep van ongeveer vijftien krakers bezit genomen van het leegstaande terrein langs de Kanaalweg. De gemeente gaat morgen in overleg met het Openbaar Ministerie om te kijken wat de mogelijkheden zijn, maar de krakers hopen dat het niet zover hoeft te komen.

"We willen graag met de eigenaren in dialoog om te vertellen wie wij zijn en uitleggen dat we hier iets moois willen maken", vertelt kraker Jente voor de camera van NH Nieuws. "We willen graag dat het terrein openbaar wordt voor iedereen, zodat we leuke dingen kunnen organiseren met en voor de buurt. Het staat al veel te lang leeg." De krakers zijn een groep kunstenaren dat werkplekken wil creëren. 

Op de vraag van de NH-verslaggever waarom de krakers er niet voor hebben gekozen om de eigenaar gewoon te bellen en hun plannen kenbaar te maken, moet Jente een goed antwoord schuldig blijven.

Lees ook: Amsterdamse fortkrakers willen van werelderfgoed een culturele en sociale plaats maken

UNESCO Werelderfgoedlijst
Het Fort bij Velsen behoort tot de Stelling van Amsterdam. Dat is een verdedigingslinie die vandaag de dag op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat. Een titel die wordt gedeeld door wereldberoemde monumenten en bouwsels zoals het Vrijheidsbeeld, de Chinese muur en de Egyptische piramides. Het Fort bij Velsen zelf werd in 2000 aangewezen als Rijksmonument.

Het fort is al voor een deel gesloopt. Op het eiland stonden kanonnen die een bereik hadden van de monding van het Noordzeekanaal tot het gebied tussen Haarlem en Castricum. 

Het perceel, 76.000 m2 in totaal, staat sinds deze zomer te koop. Daar hangt wel een prijskaartje van 7,6 miljoen euro aan. Eind augustus vorig jaar meldde NH Nieuws dat er al gegadigden waren voor de koop van delen van het gigantische perceel. De definitieve verkoop zou pas plaats vinden als voor alle delen een koper is gevonden. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!