Ga naar Content
IJmond

GroenLinks en SP laken 'onduidelijke antwoorden' van gedeputeerde over grafietregens

14 januari 2019, 18.27 uur · Aangepast 14 januari 2019, 19.03 uur
Door: · Foto: NH Nieuws

Gedeputeerde Adnan Tekin heeft tijdens de Statenvergadering van vandaag aangegeven Tata Steel-slakverwerker Harsco 'strenger aan te pakken' als het bedrijf wederom de regels overtreedt en Wijk aan Zee opnieuw te maken krijgt met grafietregens. Tot onvrede van GroenLinks en SP kan hij nog niet zeggen hoe die strengere aanpak vorm moet krijgen.

"Het geduld is op in Wijk aan Zee en IJmuiden", zegt fractievoorzitter Zita Pels van GroenLinks voor de camera van NH Nieuws als reactie op de uitlatingen van gedeputeerde Tekin. "De inwoners willen weten waar ze aan toe zijn en dan kan je stellen dat het een lauwe reactie was van de gedeputeerde en dat hij nog niet heel veel wilde meegeven."

190114_TEKIN - NH Nieuws

Lees ook: GroenLinks wil stevigere maatregelen tegen Tata Steel

Geen duidelijkheid
Een gebrek aan duidelijkheid dus, volgens de GroenLinks-voorzitter Pels. Dat is ook wat de NH-verslaggever na afloop van de Statenvergadering aan gedeputeerde Tekin voorlegde. Wijk aan Zeeërs en IJmuidenaren hebben nog steeds geen duidelijkheid over wat er is gebeurd en wat er nu gaat gebeuren?

Tekin: "Ik zie dat Tata en Harsco voor de korte termijn maatregelen hebben genomen en dat de heftige overlast van eind vorig jaar nu iets verminderd is, maar het is nog niet helemaal weg. En ik moet er samen met de twee bedrijven voor zorgen dat de overlast straks helemaal weg is."

Lees ook: Provincie geeft toe: 'Harsco werkte twee jaar zonder vergunning'

Maar hoe, dat is nog altijd niet duidelijk. Zelfs niet nu Harsco de afgelopen maanden in totaal 28 boetes heeft gekregen voor het overtreden van de regels. Tekin zegt wel 'na te denken' over de volgende stap, als de grens van de maximale 30 dwangsommen is bereikt. "Die stap zal zeker strenger zijn dan de huidige last onder dwangsom", voegt hij eraan toe.

190114_provstaten - NH Nieuws

Lees ook: Kritische grens nadert: teller dwangsommen Tata Steel op 28

Recht op schone omgeving
SP-fractielid Anna de Groot zegt voor de camera van NH Nieuws de 'politieke antwoorden' vanuit de positie van gedeputeerde Tekin te begrijpen, maar stelt ook dat die antwoorden 'niet goed genoeg zijn voor de mensen die de overlast van grafietregens moeten ondergaan'.

De Groot: "Wat gaat er gebeuren als de grens van 30 dwangsommen is bereikt? Wordt de tent dan gesloten? Daar is nog geen antwoord op gegeven. De mensen in Wijk aan Zee hebben recht op een schone omgeving."