Ga naar Content
IJmond

Provincie geeft toe: 'Harsco werkte twee jaar zonder vergunning'

14 januari 2019, 16.03 uur
Door: · Foto: Jeroen Komen

Tata Steel-slakverwerker Harsco heeft bijna twee jaar lang, van 2014 tot 2016, zonder vergunning een nieuwe werkwijze toegepast om de ROZA-slak te verwerken. Dat bevestigde gedeputeerde Adnan Tekin vandaag tijdens de Statenvergadering. Uiteindelijk was het een oplettende burger die de omgevingsdienst de overtreding tipte.

Harsco is de bron van de aanhoudende grafietregens in Wijk aan Zee. De Volkskrant meldde afgelopen weekend al dat Harsco langere tijd zonder de vereiste omgevingsvergunning de verwerking van restproducten heeft uitgevoerd. Maar dit werd nadrukkelijk door Tata ontkent.

Lees ook: GroenLinks wil 'stevigere maatregelen' tegen Tata Steel

"Deze bewering is onjuist. Er altijd in overleg met de Omgevingsdienst geopereerd", schrijft Tata-steel in een reactie op het nieuws van de Volkskrant over de ontbrekende vergunning. Maar nu wordt het dus toch bevestigd door Tekin.

Lees ook: Kritische grens nadert: teller dwangsommen Tata Steel op 28

"Harsco vroeg in 2014 een vergunning aan voor de nieuwe werkwijze, maar die kreeg het bedrijf pas in februari 2016. Zonder dat wij het wisten hebben ze deze werkwijze wel ingevoerd. Wij wisten dat niet", zegt Tekin tijdens de Statenvergadering als reactie op vragen van de SP.

Had niet mogen gebeuren
"Uiteindelijk was het een bewoner die ons tipte dat Harsco het proces al had veranderd. Dat is achter onze rug om in werking gezet en had niet mogen gebeuren. Maar het is gebeurd. Tata en Harsco zijn daar in 2016 over aangesproken."

Meer wilde de gedeputeerde niet over de kwestie zeggen. Onder andere GroenLinks, SP en ChristenUnie hebben schriftelijke vragen aan Tekin gesteld over de grafietregens, dwangsommen en overlast rondom de staalfabriek. 

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!