Ga naar Content

Schrijfster Marjan Berk: "Als er chaos is, gaat het goed met me"

Het bureau van schrijfster Marjan Berk is niet bepaald het toonbeeld van orde en netheid, maar dat is volgens haar ook helemaal niet de bedoeling. Want "als er chaos is gaat het goed met me", vertelt ze. "Ik ruim wel eens op, maar dan ontstaat alweer snel chaos."

Biografie

Naam:
Marjan Berk (Marie-Janne van Baaren) 

Geboren: Zeist, 11 juli 1932

Beroep: Verpleegkundige, actrice, schrijfster

Erelijst: Televizier Ring 1994

Het werk van Marjan Berk lijdt in ieder geval niet onder die chaos. Zelfs nu ze een respectabele leeftijd heeft bereikt, is ze nog steeds druk bezig. Marjan heeft een wekelijkse column in het Algemeen Dagblad en ze werkt aan een boek over het Amsterdamse hofje waar ze woont. "Het is een hofje uitsluitend voor zelfstandige oude vrouwen, waarvan ik er eentje ben", zegt Marjan Berk.

Lees ook: Alleskunner Harrie Geelen: "Als je moet wachten tot je iets kunt, zul je nooit beginnen"

En die zelfstandige dames, hofdames genoemd, worden door haar uitgehoord over het leven tot nu toe. "Het is de congruentie tussen de zelfstandige Cornelia en de dames die hier wonen." Cornelia is Cornelia Occo, een bankier en handelaar en de stichter van het bijzondere Amsterdamse hofje. Het toonbeeld van zelfstandigheid dus, en dat voor een vrouw uit de achttiende eeuw.

Carrièreswitch
Marjan Berk begon haar carrière als verpleegster, maar al snel trok het toneel: cabaret, toneel, musical en televisie werden haar werkterrein. De televisieserie 'Oebele' en het populaire 'Klassewerk', waar ze jurylid was, maakten haar ook bekend bij de jeugd. 

Begin jaren tachtig had ze genoeg van de teksten van anderen reproduceren en besloot ze zelf te gaan schrijven: "Ik stond al 27 jaar op het toneel. Dat was net de schrijversvakschool. Dat leer je op een organische manier als je al die tijd teksten van anderen doet. Je weet precies wanneer het niet goed is."

Lees ook: Johnny Rep: "Ik voel me nog steeds geen echte Ajacied"

Boeken, liedjes en scenario's
En toen Marjan eenmaal begon, was ze niet meer te houden. Ze schreef meer dan honderd scenario's. 'Vrouwenvleugel' werd in 1994 zelfs bekroond met de Gouden Televisier Ring. Voor 'Kinderen voor Kinderen' schreef ze de klassieker 'Kriebeltrui'. Ze maakte kinderseries en inmiddels heeft ze ook een indrukwekkend aantal boeken op haar naam staan. En daar komt dus nog zeker een boek bij.

Bekijk hier meer Noord-Hollandse iconen.