Ga naar Content

Gerelateerde videos

Johnny Rep: "Ik voel me nog steeds geen echte Ajacied"

Johnny Rep ging op 16-jarige leeftijd naar Ajax. Hij beleefde grote successen met de Amsterdamse club, maar een echte Ajacied heeft hij zich nooit gevoeld. Ook vandaag de dag niet: "Ik was een echte ZFC'er uit Zaandam."

Biografie

Naam:
Johnny Rep

Geboren: Zaandam, 25 november 1951

Beroep: Voetballer

Clubs: ZFC, Ajax, Valencia (Spa), Bastia (Fra), Saint-Etienne (Fra), Feijenoord, PEC Zwolle, Haarlem

Erelijst:
Europa Cup 1 1972, 1973 Wereldbeker 1972, 42 interlands, WK-finale 1974, 1978

"Ik was een echte aanvaller", zegt Johnny Rep. "Ik was snel en kon goed dribbelen. En ik had een goede neus om doelpunten te maken."

Invaller
Die goede neus kwam goed van pas tijdens de terugwedstrijd om de Wereldbeker tegen het Argentijnse Independiente (1972). In Amsterdam won Ajax met 3-0. Johnny Rep scoorde twee keer als invaller voor de geblesseerde Sjaak Swart.

Rep dacht dat vanaf dat moment zijn kostje was gekocht, maar niets bleek minder waar: "Ik speelde drie dagen later weer in het tweede tegen Volendam uit, met honderd toeschouwers. Dat was allemaal niet zo leuk voor mij."

Winnende goal
Maar goed, een icoon als Sjaak Swart speel je natuurlijk niet zomaar uit het elftal. Dat lukte het volgende jaar wel. In de gewonnen Europa Cup-finale tegen Juventus scoorde hij het enige en winnende doelpunt. Het was voor de derde maal op rij dat de Amsterdammers het belangrijkste Europese bekertoernooi wonnen.

Lees ook: Rob Rensenbrink: "Van nature was ik een goalgetter"

Het succes voor Rep kon niet meer op: "Ik was 21, toen had ik de Wereldbeker gewonnen en de Europa Cup. En een jaar later stond ik ook in de finale van het WK."

WK-successen
De successen bij Ajax waren gewoon geworden, maar die bij Oranje zeker niet. "We hadden niet verwacht dat we zover zouden komen", herinnert hij zich. "De eerste wedstrijd was tegen Uruguay in Hannover. Het hele stadion was oranje. Dat gaf ons een geweldige kick. Toen wonnen we met 2-0. En ik maakte toevallig die twee doelpunten."

Uiteindelijk bereikte Oranje de finale na een letterlijk zwaar bevochten overwinning tegen wereldkampioen Brazilië. Maar in de finale tegen het gastland ging het tenslotte toch mis.

Rep: "Onze nekslag is die 1-0 geweest binnen een minuut. Toen hebben we die bal een half uur rondgespeeld. We vergaten die 2-0 te maken. Toen kregen we een onterechte penalty tegen. En daarna ging-ie er gewoon niet meer in. Ik had er ook wel een paar kunnen maken."

'Verdorie'
Wakker heeft Rep niet gelegen van de gemiste kansen, maar toch heeft hij er nog vaak aan teruggedacht. Ook aan de verloren finale vier jaar later tegen Argentinië: "Dan denk je verdorie, we hebben twee finales verloren die we helemaal niet hadden hoeven te verliezen."

Lees hier over meer Noord-Hollandse iconen.