Ga naar Content

Rob Rensenbrink: "Van nature was ik een goalgetter"

OOSTZAAN Wie Rob Rensenbrink zegt, zegt bal op de paal tijdens de WK-finale in Argentinië. Maar daarmee doen we hem ernstig tekort, want Rensenbrink was in zijn tijd een van de beste spelers van Europa, misschien zelfs van de wereld. In 1976 werd hij door de lezers van het prestigieuze Franse voetbalblad Onze Mondial verkozen tot de beste speler actief in Europa. En in België vinden ze hem de beste buitenlandse speler die ooit in hun competitie actief was.

Biografie

Naam:
Rob Rensenbrink

Geboren: Amsterdam, 3 juli 1947

Beroep
: Timmerman, profvoetballer
Clubs: DWS, Club Brugge (Belg), Anderlecht (Belg), Portland Timbers (VS), Toulouse FC (Fra)
Erelijst: WK-finales 1974 en 1978, 46 interlands, Europa Cup II 1976 en 1978, Gouden Schoen België 1976, Onze d'Or 1976

Rensenbrink kreeg zijn eerste profcontract bij landskampioen DWS: "Ik zeventien, net achttien, toen DWS me graag wilde hebben. Ze waren de eerste club in Nederland die full-prof werd. Dat leek me wel wat, want ik was hulp-timmerman in de bouw. Alleen voetballen dat leek me wel wat."   

Zijn kwaliteiten werden direct onderkend, want hij speelde international Dick Hollander al snel uit de basis. Rensenbrink kijkt daar bescheiden op terug: "Schijnbaar heb ik indruk gemaakt op de trainer, die ie mij opstelde als linksbuiten." Na drie jaar kwam er belangstelling uit België. Club Brugge had geen probleem met de transfersom van 5 ton, wat voor die tijd een fiks bedrag was. 

Het slangenmens 
Aan een van de Europese wedstrijden van Brugge dankt Rensenbrink zijn bijnaam "Het slangenmens". Rensenbrink scoorde drie keer tegen een Hongaarse tegenstander. De coach van de tegenstander zei na afloop dat Rensenbrink wel leek op een slangenmens. 

Na een 5-1 nederlaag tegen Brugge wilde Anderlecht hun kwelgeest maar al te graag overnemen. En bij Anderlecht kwamen ook de internationale successen. In de jaren zeventig bereikte de ploeg uit Brussel driemaal de finale van de Europa Cup voor bekerwinnaars en tweemaal werd de beker ook gewonnen.   

In alle twee de gewonnen finales scoorde Rensenbrink tweemaal. Rensenbrink: "Van nature was ik een goalgetter. Bij Anderlecht had ik ook een vrije rol, ik kon lopen waar ik wilde."

"Ik moet altijd nog wel terugdenken aan Goethals, die was toen onze trainer. Die zei altijd bij de bespreking: 'als je de bal hebt, geef 'm maar aan Robbie'."

Lees ook: Jan Jongbloed: "Ik ben altijd wel een beetje een luie man geweest"

Aan de beide WK-finales, in 1974 en 1978, heeft Rensenbrink minder goede herinneringen. Tijdens de eerste finale in Duitsland ging hij geblesseerd het veld af en tijdens de finale in Argentinië was er dus de bewuste bal tegen de paal in de laatste minuut. 

"Als die bal tegen de paal erin gaat, ben je wereldkampioen." Maar daarvan wakker liggen doet Rensenbrink niet meer: "Het was anders geweest als ik in de laatste minuut een penalty had moeten nemen en die had gemist."

Voor meer iconen klik hier.

Foto: