Ga naar Content

Alleskunner Harrie Geelen: "Als je moet wachten tot je iets kunt, zul je nooit beginnen"

Harrie Geelen kan alles, althans zo lijkt 't wel. Hij is veelvuldig onderscheiden op tal van uiteenlopende gebieden: film, muziek, illustraties en schrijven. Harrie Geelen vindt alles leuk, zegt 'ie: "En als je moet wachten tot je iets kunt, zul je nooit beginnen. Want je moet het eerst doen."

Biografie

Naam:
Harrie Geelen

Geboren: Heerlen, 10 januari 1939

Beroep: dichter, schrijver, vertaler, scenarist, tekenaar, stemacteur, regisseur
Erelijst: Edison 1967, 1972, Gouden Harp 1978, Gouden Kalf 1985, Gouden Penseel 1995, Zilveren Penseel 1992, Zilveren Griffel 1994, 1996

Harrie Geelen maakte al liedjes toen hij elf jaar oud was, niet omdat hij dacht dat hij dat kon, maar omdat hij het leuk vond. En verhaaltje schreef hij toen ook al. Het ging allemaal vanzelf. "Oh dat is ook mooi, ik ga ook eens een gedicht schrijven", dacht Geelen toen al. "Oh, dat is ook mooi, ik ga iets schilderen." In de loop der tijd maakte Geelen zich op deze manier vele disciplines meester.

Zijn kracht is dat hij dingen doet die herkenbaar zijn, aldus Geelen. En dat komt in al zijn werk terug.  

Hamelen 
Al op jonge leeftijd raakte Geelen betrokken bij de televisie. Voor de KRO schreef hij legendarische kinderseries als 'Oebele' en 'Hamelen'. "Hamelen is eigenlijk het verhaal van de pest. De rattenvanger is de dood. Die fluit ze de dood in. Dat is het echte sprookje. Hamelen is daar een parabel van."

Een aflevering van Hamelen schreef Geelen in een weekend. Dat moest, want overdag werkte hij in de Studio van Marten Toonder: "Op vrijdag begon ik, zaterdag de hele dag en op zondag de hele dag. Maandag was ik alweer naar mijn werk en dan kwam iemand die ik niet kende het halen."

"Ze moesten 45 minuten Hamelen in twee dagen opnemen. Daar zou een regisseur nu een huilbui van krijgen. In werkdagen van acht uur, want dan ging het studiopersoneel weg. Zulke draaidagen, kantoordagen eigenlijk."

Lees ook: Imme Dros is een echte veelschrijfster: "Ik zie in alles een verhaal."

Het lijkt wel of het Harrie Geelen allemaal komt aanwaaien. Maar dat is natuurlijk niet zo. Wel heeft hij een methode gevonden om te kunnen doen wat hij doet: "Als je bijvoorbeeld een column schrijft voor een krant, moet je weten waar je heen gaat. Als je de eerste zinnen schrijft, moet je al een beetje voelen -als ik dit hier schrijf dan zal de eindzin straks leuk zijn. Dat moet eerst, dat is de techniek. Anders kun je dat niet iedere dag of iedere week volhouden. Want je moet het ook doen in weken dat je een ellendige week hebt. Daar had ik een talent voor, maar hoe ik dat doe weet ik niet. Maar dat lukte me altijd."

Kijk hier voor meer Noord-Hollandse iconen.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!
Foto: Robert Jan de Boer/NH