Ga naar Content
Gooi

SGP-fractievoorzitter Huizen: 'Nashville-verklaring is niet mijn verklaring'

8 januari 2019, 15.42 uur
Door: · Foto: Marlous Verbeek, wethouder Huizen

Rob Bource had de Nashville-verklaring 'in deze vorm niet ondersteund'. Dat zegt de fractievoorzitter van de SGP in Huizen tegen NH Nieuws.

"Als ik kijk naar de verklaring dan zou ik het zelf niet hebben ondertekend", zegt Bource na het bestuderen van de tekst. Over de Nashville-verklaring, die onderschreven is door ruim tweehonderd kerkleiders en politici, is veel commotie ontstaan vanwege de anti-homo uitgangspunten. 

Lees ook: Pinkstergemeente over homohuwelijk: "Niet alles wat goed lijkt, ís goed"

Bource vindt het ondertekenen van zo'n verklaring niet aan een politicus, maar aan de kerken. De SGP-politicus zegt zich wel te herkennen in 'de algemene strekking waarin opgeroepen wordt en accenten die worden gelegd die bijbels zijn als het gaat om huwelijk en het gezin'.

"Ik zie er een aantal christelijke en bijbelse notities in." Hij is minder gelukkig met de wijze waarop het is opgeschreven: "De manier waarop de stellingen in elkaar zitten, leidt tot hoekige formuleringen. Daardoor kunnen anderen er iets anders in lezen dan bedoeld."

'Beter moeten doen'
Hij vindt dat de christelijke geloofsgemeenschap de ophef had moeten voorkomen. "We hadden beter na moeten denken over hoe we het hadden moeten formuleren. We zijn te vroeg met die verklaring naar buiten gekomen. De discussie had beter eerst binnenskamers in de kerken gevoerd kunnen worden." Dan had er volgens hem een breder gedragen verhaal gelegen, getekend door niet alleen mannen maar ook vrouwen.

Lees ook: Noord-Holland hijst de regenboogvlag tegen Nashville-verklaring

Bource had graag gezien dat dat tot een eigen verklaring had geleid. "Dit is niet mijn verklaring. We hadden dit beter moeten doen. Ik vind het negatief uitwerken, omdat er allerlei discussies ontstaan en dat hadden we voor moeten zijn." Hij noemt geloof, hoop en liefde 'belangrijke uitgangspunten'. Dat juist mensen in die hoop en liefde zich belemmerd kunnen voelen doordat hij homoseksualiteit of ongetrouwd samenwonen afwijst, countert hij met een bijbels citaat. "Wie zonder zonde zijn, werpen de eerste steen."

'Regenboog heeft andere betekenis'
Hij vindt overigens niet dat de huidige tekst discriminatie in de hand werkt. "Dat discriminerende snap ik niet, dat mensen zich ergeren aan de tekst snap ik wel. Onze motivatie komt voort uit het geloof en daar hebben we een afwijkend standpunt in. Tegelijkertijd moeten wij ook dingen accepteren."

Wel vindt Bource de discussie doorgeslagen: "Diegene die zich nu gekwetst voelen, mogen daar natuurlijk uiting aan geven. Kies daar ook een goede toon voor." Hij doelt daarmee onder meer op beelden van het honderdjarig bestaan, die uit het verband zouden zijn gerukt en cartoons waarin de christenen met de Ku Klux Klan worden vergeleken. 

Lees ook: De Peiling: Honderden protestant-christelijke Nederlanders tekenen anti-homoverklaring

Het wapperen van de regenboogvlag op het gemeentehuis van Huizen, vindt Bource niet goed. "Een regenboog heeft voor mij een andere betekenis dan een regenboogvlag. Wij zijn er voor om ons te houden aan het vlagprotocol en dan horen daar de Nederlandse of Huizervlag te hangen. Als de boodschap is dat mensen veilig en beschermd zijn, dan ben ik het daar mee eens. Maar dan had de Nederlandse vlag ook volstaan."