Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

De Peiling: Honderden protestant-christelijke Nederlanders tekenen anti-homoverklaring

7 januari 2019, 15.17 uur · Aangepast 7 januari 2019, 17.40 uur

Honderden protestant-christelijke Nederlanders, waaronder politici en een hoogleraar aan de Amsterdamse Vrije Universiteit, hebben hun handtekening gezet onder een tekst die zich stevig uitspreekt tegen homoseksualiteit en transgenders. Daar maken veel mensen zich boos over. Jij ook of is ook dit vrijheid van meningsuiting en moet dit kunnen?

Nashville verklaring
Het gaat om de Nederlandse vertaling van de zogeheten Nashville-verklaring. De oorspronkelijke tekst werd opgesteld in de Verenigde Staten. Daarin staat beschreven hoe christenen moeten omgaan met het geloof, het huwelijk en seksualiteit. Sinds afgelopen weekend wordt de Nederlandse vertaling verspreid en ondertekend.

Man en vrouw
In de tekst staat onder andere dat "God het huwelijk heeft bedoeld als een levenslange verbondsrelatie tussen één man en één vrouw" en "wij ontkennen dat God het huwelijk heeft bedoeld als een homoseksuele, polygame of polyamoreuze relatie." Ook wordt gesuggereerd dat homoseksualiteit te genezen is. Het goedkeuren van homoseksualiteit zou zondig zijn.

'Veel steun'
Dominee Rinie van Reenen uit Oldebroek, van de hersteld-hervormde stroming binnen de protestantse kerk, is een van de predikanten die de verklaring ondertekenden. Hij zegt tegen het Nederlands Dagblad dat het pamflet veel steun krijgt. "Het is niet maar een enkeling die dit vindt. Het is een interkerkelijk en wereldwijd statement."

SGP
De verklaring is door veel predikanten ondertekend en ook door Kees van der Staaij, fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer. Ook senator Diederik van Dijk van diezelfde partij zette zijn handtekening. De voorzitter van de SGP jongeren, Willem Post, zegt op Twitter dat de Nashvile verklaring volledige steun verdient.

'Belachelijke verklaring'
Uit christelijke hoek is er behalve steun ook kritiek op de Nashville verklaring. Predikant en EO-voorzitter Willem Smouter: 'Ik wil zo duidelijk mogelijk zeggen: geloof dit niet! Wat je identiteit ook is, man of vrouw, Jood of heiden, homo of hetero, je bent welkom in Gods huis.'

Onbarmhartig
COC Nederland noemt de verklaring 'schadelijk en onbarmhartig'. Volgens de homobelangenorganisatie is dit een stap terug voor de lhbti-emancipatie. Dat is ook de mening van minister Ingrid van Engelshoven van emancipatiezaken.

Wat vind jij?
Honderden Nederlandse handtekeningen onder die Nashville verklaring. Wat vind jij daar van? We horen het graag van je!

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur.
Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. Online reageren doe je op de
Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail dan naar [email protected].

ANP / NH Nieuws