Start van hoofdcontent

Haarlem

NL
V

Haarlemse burgemeester vaker zwaar bedreigd

14 december 2018, 12.00 uur · Aangepast 14 december 2018, 12.17 uur · Foto: Joost Lammers / NH Nieuws

Burgemeester van Haarlem Jos Wienen kan op dit moment niet thuis slapen vanwege zware bedreigingen. Het is niet de eerste keer dat hij met zware bedreigingen te maken heeft, zo vertelt hij aan NH Nieuws.

Het gemeentehuis van Haarlem wordt op de avond dat NH Nieuws Wienen spreekt weer beveiligd door meerdere zwaarbewapende agenten. Als hij aankomt, wordt hij begeleid door twee beveiligers. Over zijn huidige situatie wil hij liever niet meer praten. Op de vraag hoe het met hem gaat, zegt hij kort: 'goed'.

Lees ook: Noord-Hollandse burgemeesters veelvuldig bedreigd

Op het onderzoek naar bedreigingen van burgemeesters, reageert hij uitgebreid. Hij is niet verbaasd dat zeker twee op de drie van zijn collega's ook te maken heeft met bedreigingen, maar noemt het wel zorgelijk. Hij vertelt ook openlijk over eerder bedreigingen aan zijn eigen adres. Zo kreeg hij onder meer een steen door zijn ruit: 

Tekst gaat verder onder video

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem reageert op onderzoek bedreigingen - NH NieuwsSteun
Al meer dan twee maanden heeft Wienen te maken met zware bedreigingen, waardoor hij voortdurend beveiligd wordt. Hij merkt dat veel mensen met hem meeleven. Eerder gingen veel inwoners al de straat op en hij krijgt ook veel steunbetuigingen van collega's die hem een hart onder de riem steken. Wienen noemt dat 'heel bijzonder': 

Tekst gaat verder onder video

Jos Wienen krijgt veel steun van collega's - Joost Lammers / NH NieuwsDiverse burgemeesters vinden dat het aantal taken dat de burgemeester op dit moment heeft, zijn grens heeft bereikt. Wienen ziet dat niet zo en vindt het van groot belang dat hij slagvaardig kan handelen. De burgemeester is volgens Wienen de juiste persoon om problemen in de gemeente aan te pakken:

Tekst gaat verder onder video

Jos Wienen over de rol van burgemeester en zijn taken - Joost Lammers / NH NieuwsOnduidelijk is hoe lang de burgemeester van Haarlem zal moeten worden beveiligd, maar als het aan Wienen ligt, worden bedreigers hard worden aangepakt. Wijken voor bedreigingen wil hij niet:

Jos Wienen vindt dat bedreigers hard moeten worden aangepakt - Joost Lammers / NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!