Haarlem

NL
V

Bedreigde burgemeester Wienen sluit twee woningen vanwege drugs

22 november 2018, 15.43 uur · Aangepast 22 november 2018, 16.11 uur

Burgemeester Jos Wienen van Haarlem heeft deze week twee woningen gesloten op grond van de Opiumwet.

In de Waddenstraat is gisteren bij doorzoeking van politie een 'aanzienlijke hoeveelheid harddrugs', een vuurwapen en munitie gevonden. Wienen besloot daarop de woning per direct te sluiten voor onbepaalde tijd.

Hennepkwekerij
Eerder deze week werd een woning aan de Laan van Parijs voor een periode van zes maanden gesloten. Hier werd een hennepkwekerij met 296 hennepplanten en 7900 gram henneptoppen aangetroffen.

Wienen doet al lange tijd zijn werk terwijl hij zwaar beveiligd wordt. Het openbaar ministerie zegt niet uit welke criminele hoek de dreiging komt, maar wel dat deze zo ernstig is dat de burgemeester zwaarbeveiligde agenten 24 uur per dag bij zich heeft. Hij woont ook niet thuis, maar zit ondergedoken. 

Lees ook: Steunbetuiging burgemeester in vier video's

De Grote Markt liep vol als steunbetuiging aan de burgervader en met de oproep dat 'niemand aan onze burgemeester komt'. Hij kreeg ook steun van buurburgemeester Onno Hoes.

Lees ook: Onno Hoes: Niet wijken voor bedreigingen burgemeesters

Wienen heeft altijd gezegd gewoon zijn werk te willen blijven doen ondanks de bedreigingen. Vóór de bedreigingen sloot hij ook drugspanden en dat doet hij dus nog steeds.

De gemeente Haarlem brengt vandaag naar buiten dat de burgemeester, net als politie en justitie, 'krachtig, eenduidig en consequent opgetreden tegen criminele activiteiten zoals drugshandel, wapenbezit en georganiseerde hennephandel.'

ANP