Ga naar Content

Provincie enthousiast over komst F1 naar Zandvoort, maar betaalt niet mee

Het provinciebestuur is blij dat de komst van een Formule 1-race in Zandvoort steeds dichterbij komt. Maar gedeputeerde economische zaken Jaap Bond zegt tegen NH Nieuws ook dat de provincie er niet aan mee gaat betalen: "Wij gaan dat soort grote bedragen niet betalen. Dat is niet onze kerntaak. "

Hoeveel het organiseren van een Formule 1 race kost, daarover lopen de meningen uiteen. Het zou om een bedrag tussen de dertig en veertig miljoen euro gaan. Eerder gaf circuit-eigenaar Prins Bernhard van Oranje al aan hulp van de overheid te willen om dit te realiseren. Maar bij de Provincie hoeft hij dus niet aan te kloppen. "Ze kunnen hooguit aanspraak proberen te maken op ons sponsoringbudget. Maar dan gaat het eenmalig om maximaal 100.000 euro", aldus gedeputeerde Jaap Bond. In de video legt hij uit waarom de provincie financieel niet meer wil betekenen.

Gedeputeerde Bond wil niet betalen voor F1 in Zandvoort - NH Nieuws

Lees ook: Prins Bernhard: "Als het gebeurt, is het in twintig-twintig in Zandvoort"

De ChristenUnie-SGP diende samen met GroenLinks tijdens de Provinciale Statenvergadering een motie in waarin de provincie werd opgeroepen om zich uit te spreken tegen een Grand Prix op Zandvoort, en dat anders de extra CO2-uitstoot moet worden gecompenseerd. Dit omdat het hele Formule 1-circus 12.000 ton CO2 zou uitstoten. En dat past volgens fractievoorzitter Michel Klein (ChristenUnie-SGP) niet bij de taken van de provincie om te verduurzamen. Maar gedeputeerde Jaap Bond spreekt dat verwijt tegen, en stelt dat er wel degelijk rekening wordt gehouden met de natuur.

Gedeputeerde Bond over motie tegen F1 Zandvoort - NH NieuwsReactie Heemstede en Bloemendaal: 'ook denken aan economie'
De gemeenteraden van Heemstede en Bloemendaal hebben als eis op tafel gelegd dat bezoekers niet met de auto naar het circuit mogen als er een Formule 1-race wordt gehouden. Jaap Bond benadrukt vooral de winst voor de economie. "Ik kijk ook naar het aantal banen dat we in het toerisme erbij krijgen. Het is de derde peiler waar onze economie op draait. Het gaat om 180.000 banen. Dan moet je dat ook wel noemen, vind ik."

Gedeputeerde Bond over winst voor economie - NH Nieuws

Wat vind jij?
Vind jij dat de provincie mee moet betalen aan de komst van de Formule 1 naar Zandvoort of niet? Stem hieronder op de poll of bel dinsdag vanaf 18:00 uur 088-8505152 en praat mee in De Peiling op NH Radio.

Op NH Radio hoor je De Peiling tussen 18.00 en 19.00 uur. Bel of Whatsapp 088-8505152 als je mee wilt praten. De meeste reacties op De Peiling staan op de Facebookpagina van NH Nieuws. Geen Facebook maar wel een mening? Mail je verhaal dan naar [email protected].

Foto: ANP