Start van hoofdcontent

Zaanstreek-Waterland

NL
V

Tegenstanders Zwarte Piet willen met kort geding landelijke sintintocht verbieden

9 november 2018, 10.38 uur · Aangepast 15 november 2018, 08.34 uur · Foto: ANP

Tegenstanders van Zwarte Piet willen de landelijke intocht van Sinterklaas door middel van een kort geding verbieden. Onder meer de NTR en burgemeester Jan Hamming van Zaanstad worden door de stichting Majority Perspective voor de rechter gesleept.

De landelijke intocht vindt plaats in Zaanstad. NTR verzorgt de uitzending.

Ook het Commissariaat voor de Media, de Staat, Kijkwijzer en mediabedrijf Vinke Vision zijn gedagvaard. De stichting eist een verbod op de intocht, omdat die "racistisch" zou zijn.

Kinderrechten
"Alle partijen maakten zich schuldig aan het niet naleven van wetten en internationale verdragen, waaronder VN kinderrechten verdragen en anti-racisme verdragen, dit deden ze in georganiseerd verband'', meldt de stichting in een persbericht. "Dit kan en mag zo niet meer verder gaan." De stichting zet zich in tegen "systematische onderdrukking."

Lees ook: Anti-Zwarte Piet-demonstratie bij intocht wordt vreedzaam: "Geen trauma's voor kinderen"

Een woordvoerder van de rechtbank bevestigt dat het kort geding doorgaat. Het vindt plaats op dinsdag 13 november in de rechtbank in Haarlem.

Vreedzaam protest
Eerder liet de groep 'Inclusief sinterklaasfeest Zaanstad' weten een vreedzaam protest tegen Zwarte Piet te houden. Die groep is niet van plan de intocht tegen te houden, maar wil met spandoeken en kartonnen borden bij de aankomst van Sinterklaas gaan staan.

Lees ook: De Grauwe Eeuw-leider reageert: "We gaan de sinterklaasintocht stoppen"

Een andere partij die de intocht wel wil 'stoppen' is de extreemlinkse groep De Grauwe Eeuw. De leider, Michael van Zeijl, is vanwege zijn extreme uitspraken veroordeeld wegens opruiing. Zo zei hij een prijs op het hoofd van Sinterklaas te zetten. Hij kreeg een boete van 300 euro en een taakstraf van 120 uur, waarvan 40 uur voorwaardelijk.

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!