Ga naar Content
IJmond

Plannen voor grote waterstoffabriek bij IJmuiden

18 oktober 2018, 06.45 uur
Door: · Foto: ANP

Tata Steel, de gemeente Amsterdam en een groot chemiebedrijf hebben plannen voor een grote waterstoffabriek op het terrein van Tata Steel in IJmuiden.

Het staalbedrijf heeft de waterstof nodig voor de productie van staal. Met de fabriek kan er maximaal 15.000 ton waterstof per jaar gemaakt worden. Dit maakt een CO2-besparing van 350.000 ton op jaarbasis mogelijk. Dit staat gelijk aan de uitstoot van ruim 40.000 huishoudens. 

Grootste vervuiler
Op dit moment stoot het bedrijf meer dan zes megaton CO2 uit. Hiermee is het na de kolencentrale van RWE in de Eemshaven de grootste vervuiler in Nederland.

Lees ook: Wijk aan Zeeërs sceptisch over maatregelen Tata Steel: "Dat zeggen ze vaker"

De komende twee jaar gaan de bedrijven onderzoeken of de plannen technisch en financieel haalbaar zijn. En in 2021 wordt een definitief besluit genomen. Het gaat om een flinke inverstering die de bedrijven niet alleen willen en kunnen dragen. De overheid of EU zullen financieel bij moeten dragen.

Amsterdam en Tata Steel willen grote waterstoffabriek bouwen - NH Nieuws

De aankondiging van de 'schone' waterstoffabriek komt op een opvallend moment. Gisteren werd duidelijk dat de inwoners van Wijk aan Zee de uitstoot van Tata Steel spuugzat zijn. Sommige bewoners kampen met een dikke laag grafiet op en rondom hun huizen.

Lees ook: Dit gaat Tata Steel doen om meer grafietneerslag te voorkomen: vier vragen en antwoorden

Hierop besloot Tata Steel de productie met twintig procent te verlagen. De bewoners reageren sceptisch: "ze zeggen vaker dat ze maatregelen gaan nemen. En ze waren zelf ook verbaasd dat het ondanks de maatregelen van de vorige keer toch weer is opgetreden. En als ze het blijven zeggen, en die stofwolken toch blijven vallen, geloof je ze op een gegeven moment niet meer."

Tata Steel vermindert ijzerproductie om grafietregen te voorkomen - NH Nieuws

💬 Whatsapp ons!
Heb jij tips? Of een interessante foto of video gemaakt? Stuur ons jouw nieuws op 0630093003!