Ga naar Content
Zaanstreek-Waterland

Zwarte Piet niet welkom op 22 scholen in Zaanstreek-Waterland

9 oktober 2018, 12.15 uur
Door: · Foto: Stichting Sinterklaascomité Zaanstad

Voor de Sinterklaasviering van dit jaar kiezen 22 scholen in Zaanstreek-Waterland bewust niet voor Zwarte Piet. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Discriminatiezaken. Van de 113 scholen in de regio, vulden 24 basisscholen de vragenlijst in. De andere 2 scholen blijven Zwarte Piet verwelkomen.

Het bureau vroeg de scholen of zij dit jaar kiezen voor een zwarte of een andersoortige Piet bij het kinderfeest. Hoewel 24 scholen op het verzoek reageerden, werkten 89 scholen niet mee aan de enquete. Hoe de pieten op die scholen eruitzien, blijft voor de buitenwereld dus nog even ongewis. 

Lees ook: Burgemeester: "Zaanstreek gewend aan zwarte en roetveegpieten"

De landelijke intocht is dit jaar in Zaandam, waar de Sint wordt vergezeld door roetveegpieten die in meer of mindere mate zwart zijn. Dat meldde omroep NTR, die verantwoordelijk is voor de tv-registratie.

Lees ook: Sinterklaascomité Zaanstad trekt zich terug uit landelijke intocht vanwege roetveegpiet

Sommige Pieten zijn helemaal zwart, omdat ze al vaak door de schoorsteen zijn gegaan, aldus de lezing van de NTR. anderen zijn nog niet zo ervaren en hebben dus minder roet op hun gezicht. De 22 scholen die voor roetveegpieten kiezen, volgen hiermee de lijn van de NTR.