Ga naar Content

Metropoolregio wil niet bouwen in het groen

18 juli 2018, 17.09 uur · Aangepast 20 juli 2018, 11.14 uur
Door: · Foto: Shutterstock

HAARLEM "Niet realistisch en niet nodig", dat is het antwoord van gedeputeerde Joke Geldhof van de provincie Noord-Holland op vragen van de redactie van NH Metropool. Zij reageert op het aanbod om 40.000 woningen te bouwen in Noord-Holland Noord voor Amsterdamse woningzoekenden.

18 Noord-Hollandse gemeenten optredend onder de naam 'Holland boven Amsterdam' hebben gisteren aangeboden om snel 40.000 woningen extra te bouwen om de woningcrisis in de Metropoolregio Amsterdam (MRA) het hoofd te bieden. Zij zien mogelijkheden om deze woningen snel te bouwen. Dat zou een oplossing kunnen zijn voor de Amsterdammers die nu moeite hebben om geschikte en betaalbare woningen te kopen.

Lees ook: Schagen wil woningnood Amsterdam oplossen

Joke Geldhof, portefeuillehouder Ruimtelijke ordening en Wonen voor de provincie Noord-Holland, waardeert de ambitie van de Noordhollandse gemeenten maar vindt dat zij beter hun energie kunnen besteden aan de bouw van woningen voor de eigen woningzoekenden. Bouwen in noordelijke gemeenten is niet een blijvende oplossing voor het tekort aan woningen in de regio Amsterdam.

Mobiliteit
Ook voor de mobiliteit is het geen goed idee. "Uit het oogpunt om wonen en werken dichter bij elkaar te brengen, is het niet de beste oplossing," aldus Geldhof. Het aanleggen van nieuwe wegen kost bovendien veel geld en tijd. Tot 2040 is er in de Metropoolregio behoefte aan 220.000 woningen en daarvoor zijn voldoende locaties beschikbaar. Er wordt hard gewerkt om de procedures rondom bouwplannen te versnellen.  

Projectontwikkelaars
"Het grootste probleem is nu dat er een groot tekort is aan bouwpersoneel waardoor bouwprojecten vertraagd kunnen worden," aldus Joke Geldhof. Overheden zijn bij het ontwikkelen van bouwplannen afhankelijk van projectontwikkelaars en die kijken niet alleen naar noodzaak maar ook naar het rendement van hun investering. "Om oneigenlijke redenen lopen bouwprojecten soms vertraging op", aldus Geldhof.

Bouwen in het groen
Het argument van de 18 gemeenten dat ze gehoor geven aan de wens van minister Ollongren veegt Joke Geldhof resoluut van tafel. Eerder opperde de Minister dat bouwen in het groen bespreekbaar moet worden. In een gesprek met Geldhof voegde Ollongren daar aan toe dat dat niet voor Noord-Holland van toepassing is.

Kijk ook: Tot 2040 ruimte voor bijna 300.000 nieuwe woningen in metropoolregio