Ga naar Content

Schagen wil woningnood Amsterdam oplossen

17 juli 2018, 16.08 uur · Aangepast 17 juli 2018, 18.27 uur
Door: · Foto: Ontwikkelingsbedrijf Noord Holland Noord

SCHAGEN 18 gemeenten in Noord-Holland Noord willen samen 40.000 extra huizen bouwen om de woningnood in de Metropoolregio Amsterdam te verlichten. Het aanbod is een reactie op de oproep van Minister Ollongren om de bouw van nieuwe woningen te versnellen.

De Amsterdamse woningmarkt staat al jaren onder druk. Er is een groot tekort aan betaalbare huizen en de prijzen zijn de laatste jaren explosief gestegen. Met name in Amsterdam maar het probleem breidt zich als een olievlek uit over de regio. Om alle woningzoekenden onder dak te brengen moeten er daarom de komende jaren 230.000 nieuwe huizen worden bijgebouwd.

Naar de provincie
Amsterdammers verlaten in toenemende mate de stad en zoeken hun heil in de provincie. Aanvankelijk nog in Haarlem, Het Gooi of Zaanstad maar steeds meer Amsterdammers kiezen voor een huis verderop. Met een goed gevulde portemonnee kan men in de groene dorpen en oude binnensteden een groot en fijn huis vinden.

'Wij merken dat het voor onze mensen moeilijker is een huis te vinden, doordat Amsterdammers deze kant opkomen', zo constateert wethouder Jelle Beemsterboer in Het Parool. 'Wij vinden Amsterdammers natuurlijk erg aardig, maar het is niet de bedoeling dat onze mensen op een zolder wonen of wegtrekken. Dat speelt wel, daarover word ik regelmatig aangeklampt'.

40.000 woningen
Met nieuwe woningen willen de 18 Noord-Hollandse gemeenten de toegenomen vraag het hoofd bieden en de druk op de Amsterdamse woningmarkt verlichten. Met name Alkmaar, Hoorn, Heerhugowaard, Castricum, Heiloo, Schagen en Uitgeest zijn in trek. Noord Holland Noord wil graag een aanzienlijk deel van de woningen bouwen die gepland zijn voor de Metropoolregio Amsterdam.  

De regio denkt dat deze 40.000 woningen snel gebouwd kunnen worden en daarmee heeft men een belangrijk argument in handen. Er zijn heel veel plannen voor extra woningen in en om Amsterdam maar het is onduidelijk of dat allemaal op korte termijn gerealiseerd kan worden. 

Bereikbaarheid
Volgens Thijs Pennink, directeur Ontwikkelingsbedrijf NHN, is het noorden prima bereikbaar; "In steden als Alkmaar en Hoorn en kernen als Heerhugowaard en Schagen kan men een aantrekkelijke woning vinden terwijl Amsterdam prima te bereiken is". Maar alle mensen die nu al dagelijks in de file staan op A9 of A7 zullen daar wellicht anders over denken. En ook de treinen zitten bomvol.

Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland, is enthousiast: "De woningopgave in ons land is enorm. Samen met gemeenten kijken we waar jaarlijks 75.000 woningen gebouwd gaan worden. Holland boven Amsterdam gaat voortvarend aan de slag en is in gesprek met de Metropoolregio Amsterdam. Wat mij betreft, kunnen andere regio’s daar een voorbeeld aan nemen."