Noord-Holland

Jouw Noord-Holland: Tot 2040 ruimte voor bijna 300.000 nieuwe woningen in metropoolregio

22 mei 2018, 22.55 uur · Aangepast 23 mei 2018, 11.22 uur

NH Nieuws

DIEMEN - DIEMEN Om de metropoolregio Amsterdam leefbaar te houden, moeten er vooral nieuwe woningen in steden worden gebouwd. Dat betekent tegelijkertijd dat die steden creatief moeten omgaan met de schaarse ruimte.

Tot 2040 is er in de metropoolregio ruimte voor bijna 300.000 nieuwe woningen en appartementen. Wij bezoeken de nieuwbouwprojecten Amstelkwartier in Amsterdam en Holland Park in Diemen.

"Tot een jaar of tien geleden was het echt gewoon een bedrijventerrein, tikkie verouderd", zegt projectmanager Amstelkwartier Dries Drogendijk. "Dat is langzamerhand allemaal gesaneerd, en we zijn nu bezig om daar een nieuwe woonwijk van te maken." 

De koop- en huurwoningen die in Amstelkwartier verrijzen, lopen zowel in oppervlakte en prijs flink uiteen. Toch is dat precies het doel. "Daarachter heb je een blok met 400 à 450 studentenwoningen. Dat vinden we ook belangrijk, omdat je daardoor in de stad hele gemengde wijken krijgt."

Thuis in Holland Park
Een ander nieuwbouwproject is Holland Park in Diemen. De wijk is nog lang niet af, maar de geboren Amsterdammer Jan voelt zich er al erg thuis. "Hier komt een brug", vertelt hij. "De mensen kunnen daar parkeren en kunnen dan hier over het water om op visite te gaan.

Waarom hij de hoofdstad de rug heeft toegekeerd? "In Amsterdam wordt het veel te druk en te duur, maar ik wil ook niet te ver buiten de stad wonen." 

Jouw Noord-Holland
Dit jaar doorkruisen we in 'Jouw Noord-Holland' de provincie op zoek naar duurzame initiatieven en innovaties. Deze maand is het thema 'Metropool in ontwikkeling'. Met nieuwsverhalen en video's op onze online platformen, radio en tv staat NH Nieuws een week lang volledig in het teken van dit thema. Bekijk hier alle verhalen over 'Metropool in ontwikkeling'.