Start van hoofdcontent

TEXEL

nl

Texel sleept jonge koks binnen voor groeiende toeristenstroom

18 juli 2018, 09.55 uur

TEXEL De koksopleiding komt weer terug naar Texel. Dat is uit pure noodzaak, want er is te weinig goed opgeleid personeel om de toenemende stroom toeristen te voorzien van lekkere hapjes en drankjes. Deze zomer starten 20 leerling koks van de Texel Academy in hotels, restaurants en strandpaviljoenen. "Ik denk dat Texel een heel bijzondere plek is om te werken en te wonen."

Het tekort aan horecapersoneel op het eiland komt door het steeds verder uitbreidende vakantieseizoen. Dat loopt nu van april tot aan november en daarbij komen de feestdagen. "Texel is in trek. Dat is fijn, maar dat moet je in kunnen vullen en de vijver waar je in kunt vissen voor de arbeidsmarkt is te klein," vertelt Peter Bongaards, vishandelaar en een van de oprichters van de Texel Academy.

Lees ook: Toeristisch Texel kampt met personeelstekort

De aanmeldingen voor de koksopleiding stromen binnen. Vooralsnog stappen 20 jongeren met een Wajong-uitkering binnenkort de Texelse keukens in. Pascel Feller uit Schagen hoort slecht, maar gaat graag aan de slag. "Ik hoorde dat er veel mensen nodig zijn in de horeca. Van het vasteland verhuizen naar een eiland zal niemand snel doen, maar ik vind het een mooie uitdaging."

Lees ook:  Steeds meer toeristen komen naar Noord-Holland

Chefkok Aart Wijker is bijna twintig jaar gelden verhuisd van Egmond naar Texel en vindt het geweldig dat jongeren met een lichte beperking een kans krijgen in de keuken: "Het is belangrijk dat we maatschappelijk bezig zijn. We hebben ze nodig en hopen natuurlijk dat ze op Texel blijven."

Aftrap
Met de koksopleiding hoopt de Texel Academy een eerste stap te zetten richting opleidingen in verschillende branches op het eiland. Medeoprichter Marianne Langeveld: "We willen mensen enthousiast maken voor ons eiland. Het zou fantastisch als de koksopleiding de aftrap is voor alles wat nog komen gaat."

Foto: NH / Jurgen van den Bos