Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Toeristisch Texel kampt met personeelstekort: "Daarom zijn we maar drie dagen open"

12 mei 2018, 00.47 uur · Foto: ANP

DEN BURG De populaire vakantiebestemming Texel kampt met een probleem, er is te weinig personeel beschikbaar. Dat meldt de NOS. Vooral in de horeca zijn er handen tekort, waar ondernemers veel last van ervaren. "Ons personeel werkt zes dagen per week."

Uitzendbureau Randstad vertelt tegen de NOS dat er in het eerste kwartaal van dit jaar 630 vacatures open stonden voor werk op Texel. Randstad is druk bezig om mensen van het vasteland naar het eiland te krijgen. "Iedereen die op het eiland woont, zeker de jeugd, is al aan het werk. We moeten 'overkanters' hierheen halen", vertelt Randstad-recruiter Joost Heijens aan de NOS. 

Lees ook: Noord-Holland populairste vakantiebestemming bij Nederlander

Om de vastelandbewoners naar het eiland te lokken, wordt onder andere een interne koksopleiding gestart. Deelnemers wonen tijdens deze opleiding in containerwoningen naast het gemeentehuis in Den Burg. "We hebben hier relatief dure koopwoningen en weinig huurwoningen", vertelt wethouder toerisme Hennie Huisman. "Niet iedereen die hier komt werken, heeft een woning nodig, sommigen gaan iedere dag met de boot. Dat is geen optie als je in de horeca werkt." 

"We zijn maar drie dagen open"
De Krim is met twee bungalowparken, campings en een golfbaan één van de grootste werkgevers op het eiland. Directeur Iwan Groothuis zegt tegen de NOS dat hij het lage aanbod werknemers op het eiland herkent. "Ons personeel maakt overuren, werkt zes dagen per week", aldus Groothuis. "We hebben een nieuw restaurant dat we eigenlijk zeven dagen per week open willen gooien, maar daar hebben we niet de mensen voor. We zijn nu maar drie dagen open."