Ga naar Content

Historisch vliegtuig onthuld in Nederlands Transport Museum

NIEUW-VENNEP Ze zijn er ongelooflijk trots op bij het Nederlands Transport Museum in Nieuw-Vennep: na zes weken ploeteren hebben de vrijwilligers een 84 jaar oude DC-2 van een wrak getransformeerd tot een glimmend museumstuk.

Door luchtvaartverslaggever Doron Sajet

De Douglas DC-2 was in de jaren dertig van de vorige eeuw een bekende verschijning op Schiphol. Revolutionair ook, want in 1934 deed zo'n zelfde toestel, genaamd de Uiver van KLM, mee aan een luchtrace van Londen naar Melbourne. Het toestel vloog een ongekend grote afstand voor in die tijd en deed er met tussenstops 90 uur over.

Lees ook: Historisch toestel weer terug op Noord-Hollandse bodem

De DC-2 is pas zes weken in het bezit van het Nederlands Transport Museum. De vorige eigenaar, oud-piloot en oprichter van de Dutch Dakota Association Anne Cor Groeneveld, schonk het toestel in mei aan het museum. Hij was eerst van plan om het zelf op te knappen, maar dat bleek te veel werk voor hem te zijn. De vrijwilligers van het museum ontvingen de DC-2 met open armen.

Groeneveld vindt dat de kist veel historische waarde heeft: "Een land dat zijn verleden niet koestert, is zijn toekomst niet waard. Door het verleden hier te laten zien, zien we hoe de luchtvaart in ons land is ontstaan."

Zilver poetsen
Toen het toestel afgelopen mei op diepladers van Eindhoven naar Nieuw-Vennep werd getransporteerd, zag het er volgens Arno van der Holst van het Nederlands Transport Museum uit als een wrak. "We hebben alle verf eraf moeten halen en dat was een heel gedoe. Daarna zijn we het wrak gaan opwrijven, echt gaan poetsen zoals je vroeger zilver poetste. Dat heeft uiteindelijk dit resultaat opgeleverd."

Vliegtuigcrash Zuid-Afrika
Zowel Van Der Holst als Groeneveld staan stil bij de historische Convair 340 van luchtvaartmuseum Aviodrome die afgelopen dinsdag in Zuid-Afrika neerstortte. Daarbij kwam twee mensen om het leven. Groeneveld: "Het is ontzettend verdrietig. Ik ken een aantal van die technici van het Aviodrome die erbij betrokken was. Het zijn zeer gekwalificeerde mensen. Ik hoop dat het een meervoudige storing was waar de bemanning niks aan kan doen."

Lees ook: Historisch vliegtuig Aviodrome neergestort tijdens testvlucht in Zuid-Afrika

Groeneveld vervolgt: "U kunt zicht voorstellen dat dit mij zeer beweegt. Het is ook jammer dat dit toestel verloren is gegaan, maar ik hoop dat het ons niet ontmoedigd om het verleden te blijven koesteren."

Foto: NH Nieuws/Doron Sajet