Noord-Holland

Historisch toestel Aviodrome neergestort tijdens testvlucht in Zuid-Afrika

10 juli 2018, 19.33 uur · Aangepast 10 juli 2018, 21.14 uur

Luchtvaartnieuws.nl / Thijs Postma
Luchtvaartnieuws.nl / Thijs Postma

- PRETORIA/SCHIPHOL Een historisch toestel van Martin's Air Charter, het latere Martinair, is neergestort in de buurt van de stad Pretoria in Zuid-Afrika. Bij de crash is personeel van het luchtvaart-themapark Aviodrome in Lelystad betrokken.

Het toestel, een Convair 340 uit 1954, was bezig met een testvlucht en zou binnenkort worden opgenomen in de collectie van het Aviodrome in Lelystad. Het toestel stortte vlak na de start neer.

Volgens onbevestigde berichten zijn er bij de crash 20 mensen gewond geraakt, onder wie drie Nederlanders. Ook is er dode gevallen, meldt hulpverleningsdienst ER24. De dienst treedt niet in detail over de nationaliteit van het slachtoffer.

Oorzaak onduidelijk
Op beelden valt te zien dat het toestel zwaar beschadigd is geraakt. Aviodrome bevestigt de crash aan NH Nieuws en zegt geschrokken te zijn. Aan boord waren volgens haar negen mensen. Behalve de drie Nederlanders waren dat twee Australische piloten en Zuid-Afrikaanse technici. Wat er precies is gebeurd is nog onduidelijk.

Het toestel zou op 12 juli aan een tocht beginnen richting Lelystad. Eerder investeerde het luchtvaart-themapark volgens Luchtvaartnieuws.nl 350.000 euro in de overtocht van het toestel.

Reactie KLM
De Convair 340 vloog in Nederland bij KLM en Martin's Air Charter, het latere Martinair. KLM, de eigenaar van Martinair, benadrukt in een reactie dat het toestel geen eigendom is van de luchtvaartmaatschappij. "Martinair betuigt zijn medeleven aan de passagiers, bemanning en anderen die bij het ongeval betrokken zijn."