Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Vrees wordt werkelijkheid: damhert aangereden door trein

12 juni 2018, 16.23 uur · Aangepast 13 juni 2018, 12.34 uur

ZANDVOORT Er werd al langere tijd voor gewaarschuwd door 'hertenfluisteraar' Willem van der Sloot en vanochtend vroeg werd zijn vrees op een verschrikkelijke manier werkelijkheid. Een trein reed daar tegen een damhert aan. Het arme dier moest de aanrijding met het leven bekopen.

Willem trekt zich het lot van de damherten, die afkomstig zijn van de Waterleidingduinen, aan en had de NS al gewaarschuwd dat een groep damherten regelmatig langs het spoor loopt. De groep 'vluchtelingen' kreeg inmiddels speciale aandacht van de 'hertenfluisteraar'. Het gaat om 'grote bokken', die lange tijd geleden uit de Waterleidingduinen zijn vertrokken en sindsdien nooit meer zijn teruggekeerd. 

Lees ook: VIDEO: 'Hertenfluisteraar' Zandvoort waarschuwt NS voor herten op het spoor

De dieren verblijven al zo'n anderhalf jaar rond het spoor en hebben inmiddels al geleerd om zelf een beetje beter uit te kijken zodra er een trein aankomt. Toch neemt de 'hertenfluisteraar' voor de zekerheid contact op met een contactpersoon bij de NS, zodra hij de 'vluchtelingen' bij het spoor ziet staan. Deze keer was het dus te laat.

Lees ook: 'Hertenfluisteraar van Zandvoort' zit uren vast na uitschelden boswachters

Van der Sloot verwacht dat de dieren voorlopig nog wel even in de buurt zullen zijn en blijft daarom alert. Pas in augustus gaat de gemeente een hek plaatsen, om ze te beschermen.