Noord-Holland

SP stelt vragen aan Tweede Kamer en provincie over aardbeving Warder

6 juni 2018, 19.29 uur · Foto: ANP

WARDER SP-Kamerlid Sandra Beckerman heeft vandaag Kamervragen gesteld aan minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat naar aanleiding van de aardbeving die in de nacht van maandag op dinsdag plaatsvond in Warder. De SP wil weten of de minister het met haar eens is dat gaswinning risico's oplevert voor de bewoners rondom de gebieden waarin de gaswinning plaatsvindt in Noord-Holland. "Laten we de ellende in Groningen niet verplaatsen."

"Dat er van de week een aardbeving heeft plaatsgevonden in Warder vind ik best heftig", laat Beckerman weten aan NH Nieuws. "Het gaat waarschijnlijk om een beving veroorzaakt door kleine gaswinningsvelden en ondanks dat de NAM vindt dat de risico's in die gebieden erg klein zijn, maken wij ons wel zorgen. Wat veel mensen niet weten, is dat de heftigste aardbeving in Nederland ooit gemeten veroorzaakt door gaswinning niet plaatsvond in Groningen, maar in Noord-Holland (Alkmaar, 2001, red.)".

Lees ook: KNMI: Lichte aardbeving gemeten in Warder

"Wij hebben de minister gevraagd te overwegen om de gaswinning in Noord-Holland volledig stop zetten. Laten we de ellende die plaatsvindt in Groningen niet verplaatsen naar Noord-Holland." 

Lees ook: Ook Noord-Holland geteisterd door aardbeving vanwege gaswinning: "Hierbij kan al schade ontstaan"

Daarnaast geeft Beckerman aan dat er over de kwestie ook vragen zullen worden gesteld aan Provinciale Staten, onder andere door SP-Statenlid Anna de Groot. "Lagere overheden kunnen ook succesvol iets uitrichten tegen grotere overheden", zegt ze hierover.

De antwoorden van minister Wiebes zullen overigens waarschijnlijk nog wel even op zich laten wachten. "De tijd die hiervoor staat is drie weken", geeft Beckerman aan, "maar dat kan zelfs nog verlengd worden met drie weken."