Start van hoofdcontent

BERGEN AAN ZEE

nl

Nieuw ontwerp voor hotel Bergen aan Zee: "Stuk beter dan de eerdere tekeningen"

5 december 2017, 08.00 uur · Aangepast 21 november 2022, 11.53 uur
Door Anne Klijnstra · Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra

BERGEN AAN ZEE De vernieuwde bouwplannen voor hotel Nassau in Bergen aan Zee vallen een stuk beter in de smaak dan het eerdere ontwerp. Toen schrok een groot deel van de inwoners van de hoogbouwplannen. Er lijkt nu naar de zorgen te zijn geluisterd. Het nieuwe ontwerp past volgens de architect beter in het duingebied en bij het karakter van de badplaats.

"Ik moet eerlijk zeggen: ik vond het een stuk beter dan de tekeningen die we eerder gezien hebben", reageerde een van de inwoners van Bergen aan Zee na afloop van de presentatie van de nieuwe schetsen. Hij doelt daarmee op de eerdere schetsen die veel stof deden opwaaien in het dorp. Een in allerlijl opgerichte actiegroep van verontruste dorpsbewoners omschreef het als een 'Las Vegas aan Zee'. 

Lees ook: Petitie tegen hoogbouw Bergen aan Zee: "Dit wordt straks Las Vegas aan Zee"

Het verouderde hotel wordt in de nieuwe plannen gesloopt en maakt plaats voor twee driehoekvormige gebouwen. In het ene komt een 4-sterren-plus familiehotel met zestig kamers, in het andere komen twintig recreatie-appartementen voor de verkoop. De architect wil de nieuwbouw meer in de omgeving laten opgaan, met vormen die beter aansluiten bij het duingebied. Iets wat op positieve geluiden kon rekenen vanuit de zaal.

Er waren zo'n honderdvijftig dorpsbewoners afgekomen op de informatie-avond die eigenlijk vorige week gepland stond. Die werd toen op het laatste moment verplaatst omdat gevreesd werd dat er veel te veel mensen van buiten het dorp op af zouden komen. De veiligheid zou daardoor niet gegarandeerd zijn. Maar de avond verliep rustig, op wat kleine stekeligheden na.

Lees ook: Bijeenkomst bouwplannen hotel Bergen aan Zee geannuleerd: 'Veiligheid in het geding'

De architect kreeg zelfs een applaus aan het eind van zijn verhaal. Veel bewoners lijken het plan te omarmen. Toch is niet iedereen er gerust op. Volgens Ineke Aronds van de Verontruste Bewonersgroep Bergen aan Zee zijn de nieuwe schetsen nog niet heel duidelijk. "De architect verkocht zijn verhaal heel mooi, maar het blijven vage schetsen die heel klein vertoond werden op een scherm. Hoe hoog het gaat worden, werd me niet heel duidelijk. Ik kan er dus nog slecht een oordeel over vormen."

Kritisch
"We blijven het ook zeer kritisch volgen. Wij wensen nog steeds dat het kleinschalig blijft en dat er redelijk binnen het bestemmingsplan gebouwd gaat worden", stelt Aronds. "Ook willen we betrokken worden bij de plannenmakerij. Want tot op heden is alles zonder ons beslist". Een nog op te richten reflectiegroep moet daar volgens het hotel aan bij gaan dragen.

In die groep gaat een afspiegeling van dorpsbewoners en -ondernemers met de architect in gesprek over het ontwerp. Maar Aronds twijfelt aan de werkelijke invloed die die groep heeft. "Het komt een beetje over als een 'wassen neus', omdat we niet weten wat de spelregels zijn van die reflectiegroep."

De initiatiefnemers van hotel Nieuw Nassau hameren er ondertussen op dat ze het hotel alleen gaan bouwen als er voldoende draagvlak in het dorp voor is. "We willen geen toestanden zoals met de ontwikkeling van het centrum van Bergen", omschreef hoteleigenaar Henk Deen zijn wens. Zijn architect gaat nu eerst met de reflectiegroep om de tafel. Daarna gaan de plannen richting de gemeente. Want voor het nieuwe hotel moet het bestemmingsplan gewijzigd worden.