Ga naar Content

Petitie tegen hoogbouw Bergen aan Zee: "Dit wordt straks Las Vegas aan Zee"

BERGEN AAN ZEE Het verzet tegen grootschalige bouwplannen in Bergen aan Zee wordt steeds groter. Een hotel wil in de duinen flink uitbreiden en dat pikken omwonenden niet. Een petitie is in een paar dagen al bijna negenduizend keer ondertekend.

"Bergen aan Zee is een familiebadplaats", onderstreept Ineke Aronds. "Maar straks wordt het Las Vegas aan Zee". Aronds is oprichtster van de Groep Verontruste Bewoners Bergen aan Zee. De groep, waar inmiddels twee derde van de inwoners van het kustdorp bij aangesloten is, vreest voor de bouwplannen van Strandhotel Nassau.

De eigenaren van het hotel willen het huidige pand slopen en er nieuwbouw plegen. Volgens de Groep Verontrusten komt er hoogbouw met daarbij zes gebouwen met appartementen, in het duin. En daar zijn ze erg van geschrokken. 

Lees ook: Kustbeschermers overhandigen petitie tegen nieuw omgevingsplan: "Nieuwe protestacties volgen"

"Wij willen geen hoogbouw en al helemaal niet in het duin", stelt Aronds. "Het bedreigd de kleinschaligheid en de leefbaarheid van het dorp". Volgens Aronds zijn de plannen in maart aan hen gepresenteerd als het een voldongen feit is. "Wij worden niet gehoord." Reden om een petitie te starten die sinds afgelopen vrijdag al negenduizend keer is ondertekend.

Maar volgens de eigenaren van het strandhotel Nassau is de petitie voorbarig. De plannen die gedeeld zijn, zijn slechts een idee. "Een volumestudie", benadrukt woordvoerder Maarten Schiphorst namens de hoteleigenaren. "Maar het is door een aantal mensen opgevat als: 'dit gaat er komen', maar dat is het niet". Schiphorst vindt dat jammer, want het vertroebeld de discussie.

In augustus presenteert het hotel uitgewerkte plannen voor de nieuwbouw. Volgens Schiphorst worden naast de gemeente, ook de inwoners van Bergen aan Zee daar nadrukkelijk bij betrokken. De gemeente Bergen heeft nog geen standpunt ingenomen over de bouwplannen van het hotel, en wacht de officiële aanvraag van de initiatiefnemers af.

Foto: NHNieuws/ Anne Klijnstra