Noord-Holland

NL
V

Bouwplannen centrum Bergen stap verder, weerstand blijft

9 november 2017, 23.56 uur · Aangepast 10 november 2017, 12.33 uur

BERGEN De lang bediscussieerde plannen voor een nieuwe entree voor het centrum van Bergen zijn weer een stap verder. Vanavond stemde een meerderheid van de raad in met het bestemmingsplan. Tot ongenoegen van een flink aantal omwonenden en betrokken Bergenaren die met tientallen naar de raadszaal waren gekomen.

Ruim veertig jaar al wordt er gesproken over de herinrichting van het centrum. Vele plannen werden bedacht en sneuvelden. Tot eind vorig jaar de knoop werd doorgehakt en de gemeenteraad voor het plan 'de 7 dorpelingen' koos van een lokale projectontwikkelaar. Daarin zit onder meer een supermarkt verwerkt.

Lees ook: Bergenaren maken eigen plan voor dorpscentrum

Het plan 'In Harmonie', wat ook meestreed, haalde het tot ongeloof van vele Bergenaren toen niet. Dat plan was volgens de inwoners kleinschaliger en pastte beter in het dorp. Dat het plan afviel zorgde voor woede bij de makers. Die geloven niet dat ze ooit een eerlijke kans hebben gehad. En strijden nog steeds voor hun plan.

Aanhang duidelijk aanwezig
Vanavond lieten de aanhangers van 'In Harmonie' dat ook duidelijk horen. Politieke partijen die tegen 'de 7 dorpelingen' zijn konden op applaus rekenen. Ze werden gesteund door een flink aantal omwonenden van de plek waar straks de nieuwbouw met supermarkt moet verschijnen.

Met 12 tegen 9 stemmen besloot de raad vanavond om verder te gaan met het project voor de entree van het centrum. Een uitslag die te verwachten viel, omdat de coalitie zich ook eind vorig jaar achter 'de 7 dorpelingen' schaarde.

Lees ook: Bergenaren roeren zich over centrumplan: "Wij willen geen koopgoot"

Opluchting
Wethouder Odile Rasch: "We zijn opgelucht dat de raad na een lang proces dit vervolgbesluit heeft genomen. Daarmee is het bestemmingsplan nu definitief. Naar verwachting zou in 2019 de eerste schop de grond in kunnen."

Lees ook: Teleurstelling heerst na afwijzing Bergens dorpsplan: "Dit is wat burgers willen"

Strijd
Een aantal direct omwonenden maakt zich nu op voor een gang naar de rechter. Sita van den Broek: "Wij kochten ons appartement met de belofte dat er iets 'groens' op die plek zou komen. Straks kijk ik tegen een gebouw van vier-hoog aan. En ben ik mijn uitzicht op de Ruïnekerk en duinrand kwijt."

Ook de Bergenaren achter 'In Harmonie' gaan de juridische strijd aan. Zij hebben inmiddels een flink dossier opgebouwd waarmee zij willen bewijzen dat hen een worst is voorgehouden.