Noord-Holland

Automobiliste die Yannick doodreed op Texel krijgt 120 uur taakstraf

23 november 2017, 14.00 uur · Aangepast 23 november 2017, 18.26 uur · Foto: De slachtoffer, Yannick Frijns. Privéfoto

Whatsapp

ALKMAAR Automobiliste Pamela H. die vorig jaar op Texel een ongeluk veroorzaakte, waarbij de 21-jarige Yannick Frijns om het leven kwam, is vandaag veroordeeld tot 120 uur taakstraf in de rechtbank in Alkmaar. Daarnaast mag ze twaalf maanden niet autorijden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. Het Openbaar Ministerie (OM) had zes maanden cel en twee jaar rijontzegging geëist.

Het fatale ongeluk vond plaats op 30 maart 2016 op de Hoofdweg tussen De Cocksdorp en De Waal. Het slachtoffer werd op haar fiets aangereden door Pamela H. in haar auto. De automobiliste zag Yannick, die samen met een vriendin fietste, te laat en reed haar aan. Volgens het OM was ze op dat moment aan het appen. De rechter achtte dit echter niet bewezen en vond dat ze hierdoor een lagere straf moest krijgen. 

Wel vond de rechter dat Pamela H. gevaar op de weg heeft veroorzaakt met haar rijgedrag. Zij had volgens de rechtbank haar snelheid (80 km/u) moeten aanpassen, omdat het donker was op de weg en er fietsers zouden kunnen rijden.

Lees ook: Zes maanden cel geëist voor veroorzaken dodelijk ongeluk Texel

De fietsster uit het Brabantse Geldrop werd na de botsing met een traumahelikopter overgebracht naar het VU Medisch Centrum in Amsterdam. In het ziekenhuis overleed zij aan haar verwondingen. De vriendin waarmee ze fietste, liep geen verwondingen op. 

Lees ook: Ouders doodgereden Yannick doen emotionele oproep aan dader in rechtszaal: "Laat je hart spreken"

De ouders van Yannick hadden elk ook een schadevergoeding geëist van 25.000 euro aan shockschade, te betalen door Pamela H. De rechtbank kende deze echter niet toe. "De rechtbank heeft geen enkele twijfel dat de confrontatie met hun overleden dochter voor de ouders grote emotionele impact heeft gehad", is te lezen in een verklaring. De moeder heeft alleen volgens de rechtbank geen stukken ingebracht ter ondersteuning van haar geestelijk letsel. De vader voldeed niet aan de wettelijke vereisten voor shockschade. Om het smartengeld te krijgen moeten zij nu naar de civiele rechter.

NH Nieuws/ Matthijs Gemmink
Whatsapp