Ga naar Content

Explosieven bij plofkraken steeds zwaarder: 'Geluk dat er nog geen doden of gewonden zijn gevallen'

NOORD-HOLLAND Plofkraken komen in Nederland steeds vaker voor. Ook de explosieven die gebruikt worden zijn steeds zwaarder. Explosieven-expert Ad van Riel vindt het extra cameratoezicht op pinautomaten een goed idee, al is het niet voldoende. "Het feit dat er nog geen gewonden of doden zijn gevallen, dat dank ik echt aan geluk en niet aan wijsheid."

Van Riel adviseert onder meer de politie en de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) over allerlei soorten middelen die criminelen inzetten om geldautomaten op te blazen. Het verbaast hem dat er nog geen doden zijn gevallen bij de verschillende explosies in de provincie. "Dat is te danken aan geluk en zeker niet aan wijsheid", zegt hij tegen NH Nieuws.

Criminelen gebruiken volgens hem steeds zwaardere explosieven om aan geld te komen. In Uithoorn was maart dit jaar volgens hem echt sprake van een 'overkill' aan explosieven. 

Lees ook: Megacamera moet plofkraak voorkomen bij Rabobank in Schagen

Cameratoezicht alleen is niet voldoende. Het is volgens Van Riel nodig om een heel pakket aan maatregelen te nemen om de criminelen te stoppen. Het onbruikbaar maken van het geld bij een ontploffing speelt hierbij een belangrijke rol. Over welke maatregelen precies wordt gesproken met politie en banken, wil Van Riel niets zeggen, om zo de criminelen niet in de kaart te spelen.  

Foto: