Ga naar Content

Megacamera moet plofkraak voorkomen bij Rabobank in Schagen

SCHAGEN De pinautomaat bij het Rabobankfiliaal aan de Nieuwstraat in Schagen wordt vanaf vandaag op een bijzondere manier extra beveiligd. Als afschrikmiddel tegen plofkraken is er voortaan 24 uur per dag cameratoezicht vanuit een losstaande 'observatie-unit'.

Alleen als er bij de pinautomaat zelf iets aan de hand is, worden de beelden in de meldkamer bekeken. Groot voordeel is dat er direct actie kan worden ondernomen als er iets gebeurt. Een plofkraak heeft enige voorbereidingstijd nodig. Eerst moet de automaat worden doorbroken en dan kunnen er explosieven worden geplaatst. Dat kost de plofkrakers tijd, terwijl de bank juist van die tijd gebruik kan maken om de politie in te schakelen. 

Lees ook: VIDEO: Met dit explosief wilden criminelen plofkraak plegen in Kudelstaart

Bijkomend voordeel is dat het cameratoezicht een afschrikwekkend effect heeft. Criminelen zien dat de automaat goed in de gaten wordt gehouden en zullen niet of minder snel geneigd zijn alsnog een poging te wagen. 

Lees ook: Mislukte plofkraak Kudelstaart: "Het was een verschrikkelijke klap"

Omwonenden zeggen tegen NH Nieuws dat ze blij zijn dat er aan hun veiligheid wordt gedacht, maar zijn niet te spreken over het uiterlijk van de observatie-units, die vanochtend werden geplaatst. Buurtbewoners omschrijven ze als 'lelijk, groot en opzichtig'.