Ga naar Content

Impact van plofkraken is enorm: "Ik ben nog elke dag bang"

HOORN Hamit Atas werd twee jaar geleden slachtoffer van een plofkraak toen criminelen de pinautomaat naast zijn shoarmazaak opbliezen. Zijn winkel in Hoorn werd verwoest en hij moest twee maanden dicht om te verbouwen.

De schrik zit er nog goed in bij de winkelier uit Hoorn. "Ik word nog elke keer bang als ik iets hoor over plofkraken. Dan ga ik snel naar mijn winkel en als ik dan zie dat het goed is, ben ik weer opgelucht."

Het winkelcentrum De Grote Beer, waar zijn zaak Antalya zit, was lange tijd populair bij krakers. "In één jaar zijn er wel drie of vier plofkraken geweest", vertelt een winkelmedewerkster. En dat terwijl de opbrengst niet altijd heel groot is. Niet alleen winkeliers zijn de dupe van de misdrijven. "Het is echt belachelijk dat dit gebeurt. Vooral als er kleine kinderen rondlopen die zien wat er gebeurd is. Of ouderen, die geld moeten opnemen en niet makkelijk zelf naar de stad kunnen."

Lees ook: Plofkraak op geldautomaat in winkelcentrum Hoorn [video]

Vandaag begon het proces tegen zes verdachten van een organisatie die verantwoordelijk wordt gehouden voor zo'n 500 plof- en ramkraken in heel Nederland, waarvan een groot deel in de kop van Noord-Holland. De rechtszaak duurt nog een paar dagen. In januari doet de rechter in Alkmaar uitspraak in de zaak.