Noord-Holland

NL
V

Grote angst voor nog meer banenverlies bij Tata Steel

20 oktober 2017, 14.58 uur · Aangepast 20 oktober 2017, 22.23 uur

IJMUIDEN De directie en de ondernemingsraad van Tata Steel Nederland maken zich "ernstige zorgen" over de werkgelegenheid en zelfstandigheid van het voormalige Hoogovens. De fusie met ThyssenKrupp kost mogelijk veel meer banen dan de vierduizend die eerder zijn gemeld.

Dat blijkt volgens de ondernemingsraad (OR) van Tata Steel Nederland, het voormalige Hoogovens in IJmuiden, uit een verdere uitwerking van de fusieplannen.

Bij de bekendmaking van de fusie werd gesproken over het schrappen van 4.000 banen verspreid over alle onderdelen van de toekomstige joint venture. De helft daarvan zou ten koste gaat van Tata Steel Europe, waar IJmuiden een van de grootste onderdelen van is.

Lees ook: Directievoorzitter Tata Steel: 2.000 banen op de tocht 'aanzienlijk, maar niet al te groot'

Daar zal het volgens de or niet bij blijven. De nieuwe onderneming zal, zoals het er nu naar uitziet, grote delen van de ondersteunende diensten gaan uitbesteden naar lagelonenlanden, zegt voorzitter Frits van Wieringen, die deze week een toelichting kreeg op de plannen van de concerns.

Van Wieringen reageert tegenover NH Nieuws: "Alleen al in IJmuiden heb je honderden van zulke banen. We hebben deze week overleg gehad met de directie van Tata Steel. Onze conclusie is dat men waarschijnlijk een groot deel van de administratieve ondersteunende diensten gaat uitbesteden aan lage lonenlanden. Dat is een heel grote zorg voor ons."

Lees ook: Vakbonden bang voor banenverlies Tata IJmuiden: "Dit kan veel impact hebben"

Hij vervolgt: "Er gaan weer extra banen weg. We zullen ons hiertegen verzetten. De mensen kunnen erop rekenen dat we ons inzetten voor de werknemers."

ANP