Ga naar Content

Directievoorzitter Tata Steel: 2.000 banen op de tocht 'aanzienlijk, maar niet al te groot'

VELSEN-NOORD Ja, de voorgenomen fusie van Tata Steel met de Duitse branchegenoot ThyssenKrupp gaat banen kosten. Toch benadrukt Tata Steel-bestuursvoorzitter Theo Henrar dat er ook banen bijkomen. "Het goede is dat het hoofdkantoor van de nieuw joint venture in Nederland komt."

Begrip voor de onzekerheid heeft hij zeker, benadrukt hij. "Ik kan me voorstellen dat zowel vakbonden en ondernemingsraad zich zorgen maken, omdat ze nog niet over alles geïnformeerd zijn. Maar ik denk dat we moeten geloven in de kracht van IJmuiden."

Hoeveel mensen er uiteindelijk op het hoofdkantoor in Amsterdam aan de slag gaan, weet Henrar nog niet. Wel belooft hij voor de camera van NH Nieuws dat het in ieder geval 'geen brievenbus' wordt en er dus daadwerkelijk mensen komen te werken. 

Lees ook: Massaontslag dreigt voor personeel Tata Steel

"Het is ontzettend belangrijk dat het operationeel bedrijf in Nederland komt, en van daaruit Tata Steel Nederland, Tata Steel UK en het Thyssen-gedeelte in Duitsland gaat aansturen." 

Lobby
Volgens Henrar is dat voor een belangrijk deel te danken aan demissionair minister van Economische Zaken Kamp. "Hij is speciaal met het bidbook naar Mumbai gevlogen", vertelt de bestuursvoorzitter over diens lobby in de Indiase miljoenenstad. 

Lees ook: Vakbonden bang voor banenverlies Tata IJmuiden: "Dit kan veel impact hebben" 

In de nieuwe organisatie is ruimte voor 48.000 mensen, vertelt hij. "In de administratieve sfeer en in sales en marketing zullen, waar overlap is, 2.000 banen veranderen", legt Henrar met gevoel voor understatement uit.  "Op een getal van 48.000 is dat aanzienlijk, maar niet al te groot."

Natuurlijk verloop
De directie mikt erop om werknemers in functies die straks boventallig worden verklaard, via natuurlijk verloop af te laten vloeien. "We hebben hier ook veel werknemers die al wat ouder zijn. Daarom hebben we met de vakbonden het generatiepact gesloten." 

Henrar kan niet garanderen dat er in het geheel geen gedwongen ontslagen vallen. "Als de wereld verandert, zoals met de crisis, komt het onder druk. Maar in het generatiepact zitten instrumenten waarmee we ervoor kunnen zorgen dat als er afslanking komt, dat zonder gedwongen ontslagen zal gebeuren." 

Foto: ANP