Noord-Holland

NL
V

Vakbonden bang voor banenverlies Tata IJmuiden: "Dit kan veel impact hebben"

20 september 2017, 11.00 uur · Aangepast 20 september 2017, 12.37 uur · Foto: ANP

IJMUIDEN Vakbonden zijn onaangenaam verrast door de aangekondigde fusie van Tata Steel en het Duitse Thyssenkrupp. Er wordt vooral gevreesd voor banen op het kantoor in IJmuiden.

"De samenvoeging stond al lang op de planning, maar komt toch wel als een verrassing", aldus FNV-bestuurder Aad in 't Veld tegenover NH Nieuws. "Dit kan veel arbeidsplaatsen gaan kosten, vooral op kantoor."

Lees ook: Massaontslag dreigt door fusie Tata Steel

Door de fusie zullen veel dubbelfuncties ontstaan. Verwacht wordt dat vooral werknemers met administratieve functies en op de researchafdeling moeten vrezen voor hun baan, legt In 't Veld uit. "Dit kan heel veel impact gaan hebben voor mensen op het kantoor bij Tata. Het gaat toch om duizenden banen voor de twee bedrijven samen." 

Het hoofdkantoor van Thyssenkrupp Tata Steel Europa komt in Amsterdam, wat volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW gunstig kan uitpakken en 'hoogwaardige banen kan opleveren'. "Dat moeten we nog zien. Want wat voor kantoor wordt dat, hoeveel mensen komen daar te zitten?", vraagt In 't Veld zich af. "We moeten eerst maar eens horen hoeveel plaatsen er in IJmuiden verdwijnen. Tata Steel moet in de fusie wel aan bepaalde eisen voldoen, anders komen we in actie."

Lees ook: Tata Steel en Thyssenkrupp gaan toch samen in Europa

CEO van Tata Steel Europe, Hans Fischer, kondigde het ontslag vanmorgen aan in een mail naar alle Nederlandse werknemers. "Volgens onze huidige inschatting zal het hierbij gaan om 2.000 banen in administratieve en ondersteunende afdelingen en nog eens 2.000 posities in downstream en zelfstandige onderdelen", zo luidde de boodschap. 

De bedrijven hopen de definitieve deal begin volgend jaar te ondertekenen. De fusie moet eind 2018 worden afgerond. Daarbij zijn de bedrijven ook nog afhankelijk van goedkeuring door de betreffende autoriteiten.

Reactie Rutte
Minister-president Mark Rutte reageert vooral opgetogen op het fusienieuws. "Dit versterkt de leidende rol van Tata Steel IJmuiden als een van de meeste efficiënte en duurzame staalfabrieken ter wereld", schrijft hij op Twitter.