Noord-Holland

Bewoners blokkeren weg uit protest tegen overlast lingerievrachtwagens

2 oktober 2017, 18.05 uur

Joost Lammers / NH Nieuws

HILVERSUM - HILVERSUM Bewoners van de Liebergerweg in Hilversum voerden vanochtend actie tegen de grote hoeveelheid vrachtverkeer van en naar het distributiecentrum van lingerieketen Hunkemöller. Dat leidt namelijk tot veel overlast en gevaarlijke situaties. Daarom hebben ze een deel van de straat geblokkeerd.

Van verslaggever Joost Lammers

Door een rood-wit politielint te spannen, zo breed als een rij geparkeerde auto's, en er zelf ook langs te gaan staan, maakten de bewoners hun straat een stuk smaller. De lange vrachtwagens van het distributiecentrum hadden daardoor de grootste moeite om te draaien en keren. In één geval reed een vrachtwagen letterlijk tegen bewoner Martin Triebels aan. Hij weet van geen wijken. "We willen hiermee onze rode lijn aangeven", legt hij uit. 

De bewoners maken zich grote zorgen over de toenemende overlast en de gevolgen voor de veiligheid. "Het gevaar door de kerende vrachtwagens, de fietsers die op de stoep moeten uitwijken en de auto's die de stoep pakken om uit wijken voor vrachtwagens. Dat maakt het gewoon heel onveilig", zegt David Niemeijer, die recht tegenover het distributiecentrum woont. De bewoners hebben diverse foto's, waarop te zien is hoe vrachtwagens op de stoep en dus bijna in hun tuin staan.

Schouder aan schouder
Het afgelopen jaar voerden de bewoners regelmatig overleg met Hunkemöller, nadat ze eind vorig jaar ook al hadden geprotesteerd. Een van de maatregelen was dat er een straatcoach is aangesteld, die het vrachtverkeer in goed banen leidt. Het leek voor verbetering te zorgen, maar de laatste maanden is er volgens hen weer grote overlast. "De toename van vrachtwagens is enorm", vertelt Rudy Volkerink. "Dit is onze manier om even te laten zien dat we in gesprek willen blijven, maar wel op onze voorwaarden. Wij staan als buren schouder aan schouder om het veilig te krijgen in onze straat."

Lees ook: Buurt is klaar met vrachtwagenoverlast lingerieketen

Chauffeurs zijn niet blij met de actie. Ze draaien en keren zich een ongeluk, omdat de ruimte echt smal is als ze de parkeerstrook en stoep niet kunnen benutten. Een Oost-Europese chauffeur uit zijn frustratie als hij in gesprek raakt met de bewoners. "Het is niet mijn probleem en het zorgt wél voor een groot probleem voor mij. Het kost me veel tijd en als ik tegen een geparkeerde auto aanrijdt dan moet ik dat betalen."

Kinderen niet beschermen
Dat de bewoners zich met recht zorgen maken, bleek wel enige tijd geleden. Een vrachtwagen die niet op de rem stond, rolde achteruit en kwam uiteindelijk tot geluk van de bewoners tegen een boom tot stilstand. De boom is op enkele plekken stukken bast kwijt.

David realiseerde zich dat de vrachtwagen ook tegen zijn gevel tot stilstand had kunnen komen en dat is nog niet het ergste. "Huis is maar steen, maar mijn kinderen kan ik dus niet beschermen als ze de straat oplopen. Dat vind ik erg. Dat ik mijn kinderen alleen in het weekend zelfstandig naar de speeltuin kan laten lopen, dat raakt mij."

Lees ook: Heet Hangijzer: "Provincie lijdt aan tunnelvisie rondom busverbinding HOV Gooi"
 
Hunkemöller laat in reactie weten 'de veiligheid van de bewoners van de Liebergerweg belangrijk te vinden'. "Wij doen ons best om deze veiligheid te waarborgen. Het op de stoep manoeuvreren van vrachtwagens is vanuit Hunkemöller ook niet acceptabel, maar als er auto’s geparkeerd staan is het soms onvermijdelijk. Daarmee proberen we ook te voorkomen dat de openbare weg onnodig geblokkeerd wordt." De bewoners zijn uitgenodigd voor een gesprek.