Noord-Holland

Buurt is klaar met vrachtwagenoverlast lingerieketen

13 december 2016, 16.45 uur

Joost Lammers / NH

HILVERSUM - HILVERSUM Vrachtwagens die bijna de voortuin komen inrijden en met de koplampen de woonkamers verlichten: de bewoners van de Liebergerweg in Hilversum worden gek van het vele vrachtverkeer van lingerieketen Hunkemöller. Al vijf jaar lang gaan de bewoners gebukt onder de vele vrachtwagens, die staan te draaien en te keren in het smalle straatje.

Van verslaggever Joost Lammers

"Iedereen wordt hier horendol van", zegt buurtbewoner Gert Kuik. "Overal weren ze vrachtwagens uit de binnensteden en hier komen er meer en meer en meer." Hij krijgt bijval van buurtgenoot Martin Triebels. "Dit kan op de lange termijn niet zo doorgaan. Het loopt hier klem."

Ondertussen is het een komen en gaan van vrachtwagens. Regelmatig moeten ze opnieuw steken om goed uit te komen voor de juiste ingang of staan ze te wachten met draaiende motor voor ze aan de beurt zijn. Vanuit het distrubutiecentrum in Hilversum wordt heel Europa bevoorraad en de zaken gaan goed.  De bewoners zijn klaar met de toegenomen overlast en voeren nu al een jaar actie. Kuik: "Vrachtwagens van 18 meter in een straatje van 6 tot 8 meter breed. Het gaat gewoon niet."

Onleefbaar
Ze hebben spandoeken opgehangen met onder meer de tekst: "Stop verdringing woonfuctie." De vele lange vrachtwagens in de straat maken het volgens hen onleefbaar en veroorzaken ook regelmatig schade aan de auto's. "Ze vragen ons regelmatig de auto op de stoep te parkeren of weg te zetten. Dat doen we dus niet meer", legt Triebels uit op welke manier ze nog meer actie voeren.

Het is goed zichtbaar hoe moeilijk de vrachtwagens daardoor nog kunnen manoeuvreren. Om de sfeer niet verder te verzieken hebben de bewoners inmiddels deze actie voorlopig beëndigd en zijn ze weer welwillend als gevraagd wordt de auto te verzetten. Het conflict is wel zo hoog opgelopen dat ook politiek zich er mee bemoeit. "Dat er grote vrachtwagens rijden is een gegeven. Daar kunnen we niets aan doen. Wel kunnen we er voor zorgen dat de overlast binnen een aanvaardbaar niveau blijft", zegt wethouder Floris Voorink.

Naar en vervelend
De gemeente wil dat vrachtwagens niet meer voor 7 uur 's ochtends laden en lossen en handhaaft daarop. Ook zorgt een straatcoach die door Hunkemöller is aangesteld dat er minder vrachtwagens tegelijk komen. Wat de buurt betreft gaan die maatregelen niet ver genoeg. "Eigenlijk willen we op langere termijn dat het distributiecentrum naar een andere plek gaat", zegt Triebels.

Dat zou over ruim twee jaar kunnen, want dan loopt het huurcontract af. Hunkemöller wil op dit moment op die suggestie niet ingaan. De lingerieketen zegt in reactie het 'heel naar en vervelend te vinden en het probleem serieus te nemen'. Volgens het bedrijf zijn er al meerdere maatregelen genomen, maar moet de bedrijsfvoering ook niet in gevaar komen. De buurt geeft het bedrijf de kans dat nu te gaan bewijzen, maar blijft actie voeren.