Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

Heet Hangijzer: "Provincie lijdt aan tunnelvisie rondom busverbinding HOV Gooi"

13 september 2017, 11.10 uur · Aangepast 13 september 2017, 11.21 uur

HILVERSUM Bewoners en ondernemers in Hilversum verzetten zich tegen de plannen voor de aanleg van een nieuwe weg, die onderdeel uitmaakt van de plannen rondom de snelle busverbinding HOV Gooi.

Door verslaggever Joost Lammers

"Daar moet de weg voor de vrachtwagens gaan komen", bewoner van de Liebergerweg Martin Triebels wijst naar een bosje. "Hij gaat dan vlak achter de flat doorlopen richting het bedrijventerrein."

Ellen Pienink woont in die flat. Haar tuin is nu nog een groene oase in een verder betonnen omgeving. Toen ze hoorde dat er een weg kwam voor vrachtwagens 'was dat een klap'. "De weg komt op een meter van de tuinen", wijst ze. Met veertig medebewoners probeert ze het bos achter hun tuinen te behouden.

Uit het oog verloren
Het draait allemaal om de plannen voor de snelle busverbinding HOV Gooi tussen Huizen en Hilversum. Kosten: meer dan 100 miljoen euro. Dat zorgt voor ingrijpende gevolgen langs het hele traject, maar het duurste onderdeel is de tunnel die onder de Oosterengweg moet komen.   

Lees ook: Hilversummers hoeven toch niet in een bouwput te wonen

De tunnel moet zorgen voor betere doorstroming en veiligheid, zo vertelt de provincie Noord-Holland in een promotievideo. Dat klinkt heel goed, zo vinden ook bewoners en ondernemers. Ware het niet dat de provincie hun belangen uit het oog is verloren. "De provincie is er ook voor de inwoners en niet alleen voor hun tunnel", zegt Triebels.

Wakker van
Door de bouw van de tunnel kunnen vrachtwagens het bedrijventerrein Venetapark niet meer via de ingang aan de Oosterweg bereiken. De nieuwe route voor vrachtwagens komt aan de andere kant uit, op de Liebergerweg. "Dat gaat ten koste van de veiligheid en leefbaarheid", zegt Triebels. "En de leefbaarheid staat al onder druk." Het is op de Liebergerweg nu al een komen en gaan van vrachtwagens, vanwege het distributiecentrum van Hunkemöller dat even verderop in de straat zit.

Lees ook: Uniek metaalbedrijf verhuist noodgedwongen: "Uitgerookt en weggejaagd"

En ook de ondernemers van het Venetapark verzetten zich. Zij maken zich zorgen dat de nieuwe toegangsweg ten koste gaat van hun bereikbaarheid. Erik Diekmeier eigenaar van een verfgroothandel zegt: "In de plannen kunnen grote vrachtwagens moeilijk manoeuvreren en ons bedrijf bereiken." Hij vreest zelfs voor het voortbestaan van het bedrijf als er niks verandert aan de plannen. "Ik lig er wakker van en andere ondernemers ook." Inmiddels zijn er zelfs al bedrijven vertrokken.

Tunnelvisie
De provincie Noord-Holland denkt dat de overlast en de toename van het aantal vrachtwagens meevalt. "Wij hebben allerlei maatregelen genomen in het plan, die zowel de verkeersveiligheid als de leefbaarheid en de bereikbaarheid van de bedrijven moeten opvangen", aldus Taco Leemans.

Lees ook: Strijd HOV-lijn gaat verder: Raad van State buigt zich over bezwaren van betrokken partijen

De bewoners en ondernemers zijn daar niet van overtuigd. Triebels: "De provincie heeft last van een tunnelvisie." "Het wordt er doorgedramd", vindt ook Diekmeier. De Raad van State is de laatste strohalm. De zitting was afgelopen maandag. De bewoners hopen dat de rechter de Provincie terugfluit. De uitspraak is over zes tot twaalf weken.

Martin Triebels