Ruim 13 miljoen euro gedoneerd voor slachtoffers Sint Maarten

HILVERSUM - De actie voor Sint-Maarten heeft ruim 13,3 miljoen euro opgeleverd. Deze eindstand werd gisterenavond iets na 23.00 uur op televisie bekendgemaakt tijdens de actiedag Nederland helpt Sint-Maarten. De teller kwam uiteindelijk uit op 13.348.158 euro.

Zowel publieke als commerciële radio- en tv-zenders besteedden gisteren volop aandacht aan de gevolgen van orkaan Irma, die vooral Sint-Maarten zwaar trof. Op Saba en Sint-Eustatius is ook schade, maar aanzienlijk minder.

Lees ook: Telefoons roodgloeiend bij Beeld en Geluid

Rond 20.30 uur bedroeg het opgehaalde bedrag nog 8,9 miljoen euro. Voorafgaand aan de actiedag stond de teller op 5,2 miljoen euro. Het geld gaat naar giro 5125 van het Rode Kruis, dat het gebruikt om mensen op de getroffen eilanden van eerste levensbehoeften te voorzien.

"Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst", reageerde Rode Kruis-directeur Gijs de Vries. "Nederland staat vandaag schouder aan schouder voor de slachtoffers van die allesverwoestende orkaan."

Lees ook: Texel haalt geld en spullen op voor Sint Maarten: "Eiland voor een eiland"

De hele actiedag was in Hilversum een belpanel met bekende Nederlanders in touw om giften die binnenkwamen op giro 5125 te noteren. Een van hen was Irene Moors. "Ik sprak met mensen die vandaag jarig waren en heel hun verjaardagsgeld weggaven. En kindjes die hun spaarpot hadden geleegd en van wie de ouders het bedrag naar boven hadden afgerond tot een mooi getal", zei ze.

Ook bekende YouTubers verzamelden zich in het actiecentrum om via sociale media actie te voeren. Verder waren er optredens van artiesten.

Lees ook: Hilversumse basisschoolkinderen halen geld op voor Sint-Maarten: "Ze hebben niets"

Het Rode Kruis benadrukt dat na de landelijke actiedag nog steeds acties in het land bezig zijn. ,,En mensen kunnen voorlopig nog blijven storten. Er is nog veel meer nodig om de inwoners van Sint-Maarten na de verwoestende orkaan te helpen.’’

Meer over dit onderwerp:
Het Gooi hilversum evenementen
Deel dit artikel:

Reageren

Recent nieuws