Noord-Holland

NL
V

Stoplicht waarschuwt met muziek van omgekomen Tommy-Boy

27 juni 2017, 18.55 uur · Foto: Facebook Michael Kulkens

KORTENHOEF / ROTTERDAM ‘Druk op de knop voor het volgende nummer. Tommy-Boy Kulkens (13) overleed na een val op de fiets. Hij was bezig met muziek op zijn telefoon. Je luistert nu naar zijn playlist. Play Attention.’ Met die tekst boven een verkeerslicht moeten fietsers bewust worden van de gevaren van het gebruik van de mobiele telefoon op de fiets. Michael Kulkens, de vader van Tommy-boy, is apetrots op de ingebruikname van het eerste stoplicht: "Dit is pas het begin."

Het stoplicht, dat vandaag werd onthuld in Rotterdam, is een idee van twee Rotterdamse studenten die onder de indruk waren van het verhaal van Tommy-boy uit Kortenhoef. Met het zweet in de handen benaderden ze Michael met hun idee. Samen kwamen ze uiteindelijk tot het idee van een stoplicht waar je muziek hoort die de 13-jarige Tommy-boy op het fatale moment aan het luisteren was. "Fietsers die aan komen rijden bij het stoplicht zien een tekst in beeld en kunnen op knop drukken, waarna ze muziek te horen krijgen", legt Michael uit aan NH Nieuws. 

Lees ook: Honderden mensen herdenken doodgereden Tommy Boy (13)

Hij was vandaag bij de onthulling aanwezig en is blij dat er weer een stap is gezet in zijn strijd om mensen bewust te maken van de gevaren van smartphonegebruik in het verkeer. "Het was een fantastisch moment, beter dan verwacht. Ik heb na de onthulling nog even van een afstandje staan kijken en ik zag al aan de gezichten van mensen dat er een beetje bewustwording ontstond." 

Meer gemeenten
De bedoeling is dat er veel meer stoplichten als deze komen. "Niet alleen in Rotterdam, maar ik ben al in gesprek met meerdere gemeenten die graag meewerken aan het project." Michael is na de dood van zijn zoon al geruime tijd bezig om andere mensen te behoeden voor hetzelfde lot. En daar stopt hij voorlopig niet mee. "Ik stop pas als alle telefoons zijn voorzien van een fietsslot", verzekert Michael. Dat digitale fietsslot is op dit moment in ontwikkeling en moet er voor zorgen dat een telefoon geblokkeerd wordt op het moment dat een fiets van het slot wordt gehaald.

Benieuwd hoe het stoplicht er precies uitziet? Kijk de video hieronder: