Noord-Holland

Slim fietsslot blokkeert smartphone, vader omgekomen Tommy-Boy "hartstikke blij"

21 juni 2017, 10.57 uur · Aangepast 21 juni 2017, 13.32 uur · Foto: NH Nieuws / Sam Hagens

Whatsapp

KORTENHOEF Telecomprovider KPN brengt samen met Veilig Verkeer Nederland (VVN) eind dit jaar een slim fietsslot op de markt. Het slot blokkeert een mobiele telefoon zodra de fiets van het slot gehaald wordt. Dat heeft KPN vandaag bekendgemaakt.

Het slimme slot, de Safe Lock, moet bijdragen aan de verkeersveiligheid, vooral bij kinderen. Een op de vijf fietsongelukken bij kinderen komt door het gebruik van een smartphone. In 2015 raakten, volgens cijfers van VVN, in totaal 441 kinderen gewond door fietsongelukken en kwamen er twaalf om het leven.

App
De Safe Lock is een fietsslot dat in verbinding staat met een app op de telefoon. Met de app maakt de fietser het slot open. Op het moment dat het open is, stuurt de app een signaaltje naar het mobiele netwerk dat het data- en telefoonverkeer tijdelijk stopzet. Zodra het slot weer dichtgaat, wordt het telefoon- en dataverkeer weer vrijgegeven.

Lees ook: Dit is waarom je niet op je telefoon moet kijken tijdens het fietsen...

De Safe Lock wordt deze zomer nog geoptimaliseerd. Aan het eind van het jaar zal het voor zo’n 100 euro in de winkels liggen. Voorlopig werkt het slot alleen met Android-toestellen.

Tommy-Boy
Michael Kulkens, de vader van de in 2015 omgekomen Tommy-Boy (13) uit Kortenhoef, is "hartstikke blij dat het er komt", zo vertelt hij in het AD. Zijn zoon werd door een auto geschept, terwijl hij op zijn fiets met zijn telefoon bezig was, en overleed aan zijn verwondingen. Sindsdien probeert Kulkens scholieren duidelijk te maken hoe gevaarlijk smartphonegebruik op de fiets is. 

Lees ook: 'Doe ff normaal met je mobiel op de fiets'

Het slot is een stap in de goede richting, maar kost ook een smak geld. Het liefst ziet Kulkens dat smartphones allemaal blokkeren wanneer een gebruiker harder rijdt dan 15 kilometer per uur. De nieuwste iPhone die in september op de markt komt, beschikt over zo'n stand, en ook Samsung-telefoons hebben iets vergelijkbaars. "De techniek is al zover, het zou het mooist zijn als die stand ook daadwerkelijk op alle smartphones komt."

Whatsapp