Start van hoofdcontent

ALKMAAR

nl

Homoseksuele asielzoeker uit Alkmaar moet terug naar Irak: "Daar word ik zeker gedood"

18 mei 2017, 09.19 uur

ALKMAAR Sahir, een homoseksuele asielzoeker uit Irak die in Alkmaar woont, wordt teruggestuurd naar zijn vaderland. Eind 2015 vluchtte hij met zijn vriend naar Nederland. Die mag vooralsnog wel blijven, maar Sahir zou niet 'homo genoeg' zijn.

Eind 2015 vluchten Sahir en zijn partner Mushtak uit Irak, omdat de broer van Mushtak hem zwaar heeft toegetakeld nadat hij de relatie tussen Sahir en Mustak had ontdekt. Ze komen terecht in Amsterdam en via Ter Apel krijgen ze onderdak in het asielzoekerscentrum in Heerhugowaard. 

Daar hebben Sahir en zijn vriend het door hun geaardheid moeilijk; ze voelen zich bedreigd. Het COA plaatst hen daarom samen met een aantal andere homoseksuele vluchtelingen over naar een gezamenlijk appartement in het azc aan de Picassolaan in Alkmaar. Daar voelen de mannen zich veilig in afwachting van hun asielaanvraag.

Slecht nieuws
Maar dan krijgt Sahir slecht nieuws. Na achttien maanden wachten moet hij terug naar Irak. De rechter in Amsterdam bevestigt dat de IND gelijk heeft in haar oordeel dat hij niet voldoende geloofwaardig heeft aangetoond dat hij bescherming nodig heeft in Nederland. Sahir vreest nu het ergste: "In Irak word ik zeker gedood."

Lees ook: Aalsmeerse vangt homoseksuele vluchteling op: "Ik noem hem mijn kleine broertje"

"In de beschikking stond dat ik geen homoseksueel ben en dat ik in Irak kan leven", vertelt Sahir. Hij vermoedt dat de IND hem niet gelooft vanwege zijn uiterlijk. "Als mannen geen make-up of nagellak dragen, zijn ze geen homo."

Inhumaan
Mireille Sampimon, een vriendin van het stel, zegt: "Ik ken Sahir nu een jaar. Hij kan moeilijk over zijn gevoelens praten. De IND verwacht dat hij dat in een aantal gesprekken met vreemden kan uitleggen waarom hij van mannen houdt en niet van vrouwen. Dat moet je maar kunnen". Ze vindt het besluit inhumaan.

"Ik ben ontzettend bang dat ze uit elkaar gehaald gaan worden". Volgens Sampimon wordt Sahir bij terugkomst gelijk opgepakt door de politie. "Als die hem niet kielhalen, dan doet zijn eigen familie dat wel. Sahir gaat het in Irak niet overleven."

Lees ook: Homoseksuele vluchtelingen 'bespuugd en bedreigd' in noodopvang Amsterdam      

In een reactie aan NH Nieuws laat de IND weten geen uitspraken te doen over individuele gevallen. Wel benadrukt een woordvoerster dat de IND zeer zorgvuldige afwegingen maakt, ook bij LHBT-aanvragen.

Beroep
Sahir probeert nog in beroep te gaan, maar dat kan hij waarschijnlijk niet in Nederland afwachten. De Alkmaarse burgemeester Piet Bruinooge is om hulp gevraagd. Ook wordt er gelobbyd bij Kamerleden in Den Haag.

LGBT Asylum Support is een petitie gestart om aandacht te vragen voor uitgeprocedeerde homoseksuele asielzoekers. Ook tijdens de botenparade van Alkmaar Pride op 27 mei zal aandacht gevraagd worden voor deze vluchtelingengroep.

Foto: NH Nieuws / GroenLinks