Start van hoofdcontent

Noord-Holland

NL
V

COC wil extra maatregelen in opvang voor LHBT-vluchtelingen

10 februari 2016, 10.40 uur · Foto: NH Nieuws

AMSTERDAM Homobelangenvereniging COC pleit voor extra maatregelen in noodopvanglocaties om LHBT´s (Lesbisch, Homo-, Bi- en Transgender) te beschermen.

Dat zegt COC-voorzitter Tanja Ineke naar aanleiding van een rapport van het College voor de Rechten van de Mens over de opvang in asielzoekerscentrum Heumensoord bij Nijmegen. Het college wil onder andere dat er een vertrouwenspersoon in de opvanglocaties komt, zodat asielzoekers hun zorgen kunnen delen.

Lees ook: Homoseksuele vluchtelingen 'bespuugd en bedreigd' in noodopvang Amsterdam

Het COC heeft aan staatssecretaris Klaas Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gevraagd de aanbevelingen uit het rapport over te nemen.

Kwetsbare groepen
Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) zegt er alles aan te doen om het pesten en bedreigen van 'kwetsbare groepen' in de opvangen te voorkomen. 

Lees ook: Aalsmeerse vangt homoseksuele vluchteling op: "Ik noem hem mijn kleine broertje"

"Wij werken nauw samen met belangenorganisaties als COC Nederland om dit soort nare situaties te voorkomen of tot een veilige oplossing te komen. Wanneer de veiligheid van iemand, homoseksueel of anderszins, in het geding is, moet onze organisatie naar een oplossing zoeken", zegt COA-bestuurslid Janet Helder.